Hlavní obsah

V nemocnici se bude platit stovka za den, schválila vláda

Praha
Aktualizováno

Vláda schválila navýšení poplatku za pobyt v nemocnici. Od podzimu by lidé měli platit místo 60 korun stovku za den. Když novelu potvrdí Sněmovna a Senát, lékový úřad bude také muset přecenit doplňkové léky a lidé je budou platit ze svého. Kabinet se ale neshodl na změně poplatku za recept.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) změny v poplatcích zdůvodňoval tím, že v resortu chybí miliardy na zavedení reforem, které jdou ruku v ruce s naplňováním memoranda uzavřeného nedávno s protestujícími lékaři. Ve středu schválené návrhy mají přinést do zdravotnictví jednu a půl miliardy korun.

Původně zamýšlel Heger navýšit poplatek za pobyt v nemocnici na 200 korun na den, ale vládou prošla jen stovka.

Dvě stovky měli platit lidé také za vyšetření u specialisty bez doporučení praktického lékaře. Za neakutní převoz sanitkou by pak měli pacienti platit pět korun na kilometr.

Nadstandardní služby
Vedle změn v regulačních poplatcích přináší novela podle návrhu předloženého vládě zásadní změnu pro pacienty v tom, že ruší zákaz připlácení na lepší péči. Aktuálně se pro pacienty ale nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově.
Politici se musejí dohodnout, kdo péči na standardní a nadstandardní rozdělí. Hlásí se o to Česká lékařská komora (ČLK). Podle memoranda, které podepsal Heger s lékaři na závěr jejich protestní odborové akce, by se práce měly účastnit všechny významné organizace zdravotníků.
Novela má také podle návrhu umožnit, aby si pacienti už letos připlatili na lepší materiál, a až budou hotové standardy, tak i na lepší péči. Základní balík péče hrazené z pojištění by se podle Hegera měl zhruba rovnat tomu, co dnes pojišťovny platí. Podle ČLK bude jednodušší "negativní" vymezení, tedy stanovit to, co pojišťovny neplatí.
Zdroj: ČTK

Dražší by měla být i návštěva u jakéhokoli lékaře, regulační poplatek by se v tomto případě měl navýšit ze třiceti korun na padesát.

Zachovat by se na druhou stranu měl roční ochranný limit na poplatky ve výši 2500 korun pro děti a důchodce a dvojnásobek pro ostatní. Pokud by lidé tuto sumu vyčerpali, další poplatky už by nehradili.

Co se týče poplatku za položku na receptu, navrhuje Heger, aby se za celý recept platilo souhrnných 30 korun. Dosud se stejně tolik platilo za položku, kterých mohlo být na jednom receptu více.

Rath: platby za pobyt by měly jít do limitu

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) přijaté návrhy bezezbytku zkritizoval a označil za asociální, jelikož podle něj postihnou především seniory a osoby s těžkým chronickým onemocněním.

„Zdražení ceny lůžko-den je naprosto asociální, neboť tento poplatek se nepočítá do ochranného limitu, a tudíž musí být zaplacen i nemajetnými či nízkopříjmovými skupinami obyvatel. Měsíčně půjde o tři tisíce korun, což pro statisíce občanů není částka vůbec zanedbatelná,“ uvedl v tiskové zprávě Rath.

Heger původně zamýšlel, že platby v nemocnicích zahrne do ochranného limitu, ale jelikož navýšení v novele je podle něj mírné, prozatím to nenavrhl.

"Co je podpůrný lék musí stanovit expert"

Podle něj nová léková politika bude mít za následek zdražení medikamentů. „Je nepřijatelné, aby úřad řízený ministerstvem zdravotnictví enormně zdražil pacientům léky tím, že je označí za podpůrné. Toto rozhodnutí mohou učinit pouze lékaři a odborníci po důkladném prozkoumání všech informací o příslušném léku,“ míní středočeský hejtman.

Navrhuje proto, aby odborníci šířili svá rozhodnutí mezi lékaři, kteří by pak podpůrné léky předepisovali pacientům, s nimiž celou problematiku proberou. Podle Ratha hrozí, že nepoučený pacient může být v lékárně zaskočen, když po něm budou chtít plnou úhradu podpůrného léku.

„Pacient nedokáže sám zhodnotit, který lék je skutečně účinný a nelze jej nebrat, a který je pouze podpůrný,“ prohlásil Rath s tím, že i lékaři jsou často na vážkách, jelikož názory na účinnost léků se mění, a oni jsou závislí na dostupných informacích.

Anketa

Připadá vám stovka za denní pobyt v nemocnici příliš?
Ano
42,6 %
Ne
57,4 %
Celkem hlasovalo 37263 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Heger představil reformu zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se při představování zdravotnické reformy netajil, že se nechal inspirovat u zahraničních expertů. Reformu budou...

Výběr článků

Načítám