Hlavní obsah

ČSSD žádá odvolání Bárty a volá po hlasování o důvěře vládě

Právo, jov

Opoziční soc. dem. ve středu kvůli kauze údajného uplácení za mlčení ve Věcech veřejných vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS), aby navrhl odvolání ministra dopravy Víta Bárty (VV) z vlády. Pokud bude pokračovat rozpad poslaneckého klubu VV, podle ČSSD by měla Nečasova vláda požádat Sněmovnu o vyslovení důvěry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Pan Bárta podle našeho názoru nemá ve vládě co dělat,“ řekl ve středu na tiskové konferenci ve Sněmovně předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Politik, který je podezřelý z uplácení, by podle lídra soc. dem. neměl být ve vládě. „Chtěl bych požádat jménem ČSSD, aby navrhl odvolání pana Bárty z vlády,“ vyzval Sobotka premiéra Nečase. Dodal, že očekává premiérovu reakci v řádu hodin.

Premiér je podle Sobotky na tahu proto, že Bárta sám neoznámil úmysl kvůli aféře odstoupit.

Předseda ČSSD přitom soudí, že by Nečas měl zasáhnout i v zájmu politické kultury.  „Je v zájmu vlády, aby se premiér Nečas zasadil o to, aby se politická kultura vrátila tam, kde by měla být,“ sdělil Sobotka.

Vláda by měla požádat o vyslovení důvěry

Kabinet by podle šéfa soc. dem. měl požádat Sněmovnu o vyslovení důvěry, a to v případě, že bude pokračovat rozpad poslaneckého klubu VV. „Pokud by pokračovala destrukce klubu VV, bude nutné, aby vláda předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a sama požádala o důvěru,“ řekl Sobotka.

Kabinet by podle šéfa soc. dem. měl požádat Sněmovnu o vyslovení důvěry, a to v případě, že bude pokračovat rozpad poslaneckého klubu VV. „Pokud by pokračovala destrukce klubu VV, bude nutné, aby vláda předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a sama požádala o důvěru,“ řekl Sobotka.

V případě, že Nečas nepožádá prezidenta Václava Klause o odvolání Bárty z funkce ministra, ČSSD se poradí o dalším postupu. Sobotka poukázal, že příští týden v pátek zasedá v Lidovém domě předsednictvo jeho strany. K variantě vyvolání hlasování o nedůvěře vládě Sobotka poznamenal, že se ČSSD nehodlá připojit ke KSČM, která už s touto variantou přišla. Soc. dem. se podle něj rozhodne autonomně.

Hašek je tvrdší

První místopředseda ČSSD Michal Hašek zastává vůči vládě ještě tvrdší stanovisko, než šéf strany Sobotka. Kvůli aféře ve VV volá dokonce po rezignaci premiéra Nečase.

„Premiér Nečas by si měl přiznat, že jeho projekt krachuje a požádat Poslaneckou sněmovnu o nové vyjádření důvěry, či v zájmu země a její kredibility pro občany i zahraniční partnery rezignovat,“ vyzval Hašek ve vyjádření pro Právo.

Skandály, které kabinet provází, podle Haškova mínění znamenají, že Nečasův ministerský tým ztratil legitimitu. „Po skandálech na Státním fondu životního prostředí a kauze Promopro je nynější horor v podání VV posledním políčkem do tváře české veřejnosti od koaličních politiků,“ uvedl Hašek.

Argument pro existenci vlády v podobě reformního úsilí nyní podle Haška neobstojí. „Klišé o nutnosti reforem už neobstojí, vláda k nim musí mít nezpochybnitelný mandát a elementární důvěru občanů. O obojí Nečasův tým v posledních dnech a hodinách nade vší pochybnost přišel,“ dodal první místopředseda ČSSD.

Reklama

Související články

Škárkovi věřím, říká Huml

Rozhodnutí vedení Věcí veřejných o vyloučení dosavadního výkonného místopředsedy a poslance Jaroslava Škárky ze strany překvapilo jeho stranického kolegu,...

Výběr článků

Načítám