Hlavní obsah

Levice by nyní ve Sněmovně držela pohodlnou většinu

Novinky, jas
Aktualizováno

Vítězem parlamentních voleb by se v březnu stala s výrazným náskokem ČSSD. Podle volebního modelu společnosti Sanep by měla 78 poslanců, zatímco druhá ODS by disponovala 41 mandáty. TOP 09 by měla 34 zákonodárců a komunisté 29. Ve Sněmovně by zasedly i VV s 18 poslanci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Levicové strany by ve Sněmovně měly většinu 107 hlasů oproti 93 hlasům stran nynější vládní koalice.

Podle průzkumu volebních preferencí by sociální demokraté získali 35,4 procenta. ODS by dostala 18,3 procenta a TOP 09 15,3 procenta hlasů. Komunisté by oslovili 13 procent lidí a VV 7,9 procenta. Těsně pod pětiprocentní hranicí by se 4,8 procenta skončili lidovci.

Volební preference vycházejí pouze z hlasů 49,7 procenta respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.

K ODS se mohou vracet pravicoví voliči

Opětovný nárůst voličských preferencí ČSSD lze podle agentury "zasadit do kontextu s volbou nového předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který je vnímán jako slušný a oblíbený politik".

Občanští demokraté si oproti minulému měsíci polepšili o 0,7 procenta. "Tento nárůst, byť mírný, může poukazovat na návrat jisté skupiny původních přívrženců této strany nebo pravicově smýšlejících voličů, kteří nevnímají pozitivně vývoj v rámci TOP 09 či VV," dodala společnost.

TOP 09, která mírně oslabila, podle agentury patrně doplácí na nekompromisní prosazování reforem. "Poněkud paradoxně však může oslabení TOP 09 do jisté míry souviset s pomalým tempem prosazování avizovaných vládních reforem," připustil Sanep. Podpora komunistů se prakticky nezměnila a VV mírně oslabily.

Internetového průzkumu se zúčastnilo 12 085 dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám