Hlavní obsah

Kinský znovu u soudu prohrál

– LITOMĚŘICE
Právo, Monika Doulíková

František Oldřich Kinský na Tři krále neuspěl s žalobou, kterou se u litoměřického soudu domáhal vydání pozemků z majetku Lesů ČR a Pozemkového fondu ČR. Soudkyně Ivetta Hořejší ji v úterý zamítla. Soudu se sám Kinský nezúčastnil a na rozsudek si nepočkal ani jeho advokát Jaroslav Čapek s tím, že stejně víc, jaký bude.

Článek

Čapek přitom ve své více než hodinové závěrečné řeči přesvědčoval soud, že jeho klientovi bylo v době konfiskace devět let, tudíž byl nezletilý, a že nebyl německé národnosti. Kinského otec, který je podezřelý z kolaborace, byl podle Čapka pouze správcem majetku. Proto nemělo dojít ke konfiskaci majetku tehdy nezletilého Kinského podle dekretů prezidenta Edvarda Beneše. Čapek podal ještě další tři návrhy na doplnění dokazování listinami, ale soudkyně Hořejší všechny zamítla. Na rozsudek Čapek nečekal a omluvil se soudkyni s tím, že stejně ví, "jak to dopadne".

Soudkyně uvedla, že žalobci se nepodařilo podle ní prokázat, že v době konfiskací neměl německou národnost, stejně jako jeho otec. Konfiskace majetku proto proběhla podle ní zcela podle zákona.

S Lesy České republiky se Kinský soudil celkem o 13,5 tisíce hektarů lesů, z toho na Litoměřicku se ovšem jednalo pouze o cca 30 hektarů. "Je to dohromady i s majetkem Pozemkového fondu ČR. Těžko se to určuje, protože pozemky jsou rozesety po celém území, takže nikdo přesně neví, jaké kousky Kinský vlastně chce," uvedla zástupkyně Lesů ČR Taťána Pišvejcová. Vynesení rozsudku podle jejích slov pro ni znamenalo úlevu, ale vyhráno zatím nemá. Navíc jako zástupkyně Lesů se sejde s advokátem Kinského v jednací síni ještě několikrát po celé České republice. "Nejbližší stání máme zítra v Děčíně," dodala v úterý odpoledne Pišvejcová.

Je to již čtvrtý neúspěch Kinského u soudů v Ústeckém kraji, když soudkyně děčínského okresního soudu Jana Havlová zamítla tři požadavky potomka šlechtického rodu na vrácení majetku na Děčínsku. Naopak pět soudních sporů již šlechtic vyhrál, především na Choceňsku, podle Čapka vždy až po odvolání k vyššímu soudu. U různých soudů podal František Oldřich Kinský 157 žalob. Někteří odborníci odhadli hodnotu majetku, o jehož vrácení Kinský usiluje, zhruba na 40 miliard korun. Podle Čapka je to ovšem mnohem méně. "Jde o 3 až 5 miliard Kč," řekl Čapek.

Reklama

Související články

Kinský zvažuje žalobu na ministra Dostála

František Oldřich Kinský zvažuje, že podá žalobu na ministra kultury Pavla Dostála. Podle něj se ministr nevhodně angažuje ve sporech, které potomek...

Ministerstvo vnitra zkoumá Kinského občanství

Ministerstvo vnitra zkoumá, zda osvědčení o českém státním občanství Františku Oldřichu Kinskému vydal v roce 2001 správný úřad. Kinský se v Česku cestou...

Výběr článků

Načítám