Hlavní obsah

Pražský primátor je pod ochranou policie

Právo, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dostal policejní ochranu. Svoboda si již před časem stěžoval, že dostává výhrůžné SMS zprávy s nevybíravým obsahem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Bohuslav Svoboda

Článek

„Na základě informací, které jsme zjistili v rámci trestního řízení a které pražská policie prověřuje, jsme panu primátorovi poskytli ochranu k zajištění jeho bezpečnosti,“ řekl Právu tiskový mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan s tím, že žádné další informace sdělit nemůže.

Tisková mluvčí pražského magistrátu pro Právo uvedla, že se případ vztahuje k výhružným a vulgárním textovým zprávám, které pražský primátor od prosince dostával. V nich odesílatel vyhrožoval násilím přímo jemu i jeho rodině. Svobodovi i jeho ženě Pavle také někdo propíchal gumy u auta.

„S ohledem na bezpečnost a soukromí pana primátora to nebudeme dále komentovat,“ dodala Krásenská. Podobné výhružné zprávy dostávala i radní Aleksandra Udženija (ODS).

Máš malé dítě, dědku, tak na to mysli.
anonym

Podle dřívějšího vyjádření policie podobné útoky schytaly i další osoby z primátorova okolí. Vyhrůžky se dokonce týkaly Svobodova syna. „Máš malé dítě, dědku, tak na to mysli,“ mělo stát v jedné textové zprávě.

Radní Udženija si myslí, že pachatelem je někdo, kdo dobře zná pražské poměry. „Je to nárazové, někdy je to den za dnem, jindy takových zpráv přijde více,“ popsala v půli února Právu Udženija. Podle ní člověk, který vstoupí do politiky, musí s obdobnými nepříjemnostmi počítat. Kdo by mohl být pachatelem, radní netuší.

Souvisí to s Blankou a se Štvanicí?

Svoboda se po nástupu do funkce rozloučil s některými úředníky z bývalé éry a musí řešit růst ceny stavebních prací tunelu Blanka. Spolu se svým zástupcem Karlem Březinou (ČSSD) vyhlásil, že město přejde na tzv. německý model správy společností, v nichž má město podíl. Politici by měli sedět jen v dozorčích radách.

Udženija dostala na starosti boj proti korupci, poměrně razantně se hodlá rozloučit s nájemcem Zimního stadiónu Štvanice, který by pak patrně mohlo město nechat přestavět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám