Hlavní obsah

ČSSD potvrdila, že uspořádá veřejné grilování Vondry ve Sněmovně

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) čekají nepříjemné chvíle. Poslanci ČSSD se totiž v úterý dohodli, že požádají o svolání mimořádné schůze Sněmovny ke kauze Promopro, ve které Vondra figuruje. Opozice sice nemá dostatek hlasů pro prosazení programu rokování, podporu ale přislíbila TOP 09. Avizovala, že grilování Vondry umožní tím, že se jednání nezúčastní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně, uprostřed šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka

Článek

„Poslanecký klub ČSSD se rozhodl svolat znovu mimořádnou schůzi ke kauze Promopro,“ informoval v úterý na tiskové konferenci po jednání klubu předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. Největší opoziční strana bude chtít na jednání slyšet informace od Vondry, který odpovídal za čerpání peněz v době českého předsednictví EU.

Sobotka doplnil, že by informaci na mimořádné schůzi měl podat i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). A to ke zjištěním, ke kterým v kauze Promorpo došel jeho rezort. „Pokládáme za naprosto nezbytné, aby se tito dva členové vlády k této kauze přímo vyjádřili,“ sdělil šéf ČSSD.

Jestli poslanci zjistí pochybení, budou chtít demisi

Pokud se podezření o plýtvání v době českého předsednictví EU na mimořádné schůzi poslanců potvrdí, ČSSD podle Sobotky navrhne přijetí usnesení s výzvou premiéru Petru Nečasovi (ODS), aby navrhl prezidentu Václavu Klausovi odvolání Vondry z funkce ministra.

ČSSD má velkou šanci, že grilování Vondry skutečně prosadí. Šéf poslanců TOP 09 + STAN Petr Gazdík totiž v neděli deklaroval, že zástupci jeho strany na mimořádné schůzi nebudou přítomni. Dříve to avizoval také Kalousek. [celá zpráva]

Opozice tak může při nižším počtu poslanců v sále prosadit program jednání i přes odpor ODS.

Soc. dem. už jednou mimořádnou schůzi k Vondrově kauze iniciovala, vládní koalice ale převahou 118 hlasů zamítla její program, rokování se tak nekonalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám