Hlavní obsah

Dobeš jmenoval Bátoru ekonomickým poradcem

Právo, Novinky, map, jim
Praha
Aktualizováno

Ladislav Bátora bude na ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy fungovat jako ministrův poradce pro ekonomiku. Šéf resortu Josef Dobeš (VV) jej do funkce jmenoval 1. dubna, oznámil to v pondělí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Bátora

Článek

„Prvním úkolem Bátory je audit nemovitostí, které vlastní nebo má ve správě ministerstvo školství,“ sdělil v pondělí novinářům Dobeš.

„Bátora bude mít úkol šetřit peníze. Je připraven se mnou jít do efektivizace, i když to bude bolestné,“ řekl Dobeš. Bátora tak bude rozhodovat o osudu stovek úředníků, jejichž řady mají být redukovány.

Dobeš již dříve v rozhovoru pro Právo avizoval plán na redukci 17 přímo řízených organizací pod správou ministerstva, po níž by měly zbýt jen čtyři organizace.

V minulosti kandidoval Bátora za nacionalistickou Národní stranu, která prosazovala protizákonnou myšlenku o tzv. konečném řešení romské otázky, v jejímž rámci měli být Romové deportováni do Indie.

Bátoru mi doporučil pan Hájek z Hradu.
Josef Dobeš

V současnosti se coby předseda angažuje v čele akce D. O. S. T. Většinou se prezentuje po boku Jany Bobošíkové často v souvislosti s protesty vůči EU.

Podle některých informací měl na uplatnění Bátory ve školství zájem Hrad. Prezident Václav Klaus to nevyvracel, pouze se k názorům Bátory přihlásil a označil jej za oběť „malé české hilsneriády“ a politické korektnosti. [celá zpráva]

Dobeš v pondělí připustil, že doporučení k zaměstnání Bátory skutečně přišlo z Hradu, konkrétně prý od prezidentova vicekancléře Petra Hájka. "Bátoru mi doporučil pan Hájek z Hradu," potvrdil v pondělí Dobeš.

Bátorovo působení v resortu školství, což Dobeš dlouho nechtěl otevřeně přiznat, vzbudilo pohoršení jak ze strany kantorů, tak i ze strany studentů.

Dobeš dlouho mlžil

Dobeš dlouho ohledně angažmá Bátory na ministerstvu školství mlžil. Ještě na konci března odmítal jeho jmenování komentovat, přestože Právo již v tu dobu o tomto záměru plánovaném na 1. dubna informovalo.

Na tuto informaci se Dobeše 29. března otázal také Radiožurnál. „Deník Právo už napsal, že Ladislav Bátora pro vás bude od 1. 4. pracovat jako ekonomický poradce. Je to pravda? Nebo lžou?“ zněla otázka.

„Já to nechám na čtenářích deníku Práva, aby pak porovnali s realitou, která nastane 1. 4.,“ odvětil Dobeš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám