Hlavní obsah

ODS plánuje stínové hejtmany

Právo, ch, ton

Občanští demokraté se rozhodli vytvořit tým stínových hejtmanů, kteří by byli protipólem Asociace krajů ČR ovládané sociálními demokraty. ODS se na tom shodla během sobotní regionální ideové konference ODS v Ústí nad Labem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vedení ODS: Alexandr Vondra, Petr Tluchoř, Miroslava Němcová, Pavel Drobil, Přemysl Sobotka a Jan Zahradil

Článek

O návrhu se mluvilo už před časem v jihočeské ODS. Stínoví hejtmani mají mimo jiné připravovat program pro krajské volby, které se uskuteční na podzim příštího roku. ČSSD má všech třináct hejtmanů, pouze v Praze vedené jako kraj má primátora ODS.

Řada členů ODS se podle informací Práva obává, že když souboj s ČSSD zůstane pouze na úzkém vedení ODS, může dojít k problémům stejně jako před minulými krajskými volbami. Tehdy hejtmani za ODS měli výhrady k Julínkově třicetikorunovému poplatku a stranické vedení na jejich připomínky nereagovalo. V roce 2008 ODS v regionálních volbách ve všech krajích zcela propadla právě mimo jiné kvůli poplatkům ve zdravotnictví.

Předseda regionálního sdružení ODS Jihočeského kraje Martin Kuba považuje za důležité „sladit volební program s reformním programem vlády, aby regionální politici mohli její reformní kroky dobře vysvětlovat voličům, poskytli vedení strany zpětnou vazbu a byli schopni sami upozorňovat na témata, jimž není na centrální úrovni věnována patřičná pozornost“.

Předseda Asociace krajů ČR a první místopředseda ČSSD Michal Hašek pokládá nápad ODS za snahu odpoutat pozornost od problémů vlády. „Nyní je ODS součástí čtyř krajských koalic v zemi. Proti čemu se chce vyhraňovat? Má navíc svého zástupce pražského primátora Bohuslava Svobodu přímo v Radě Asociace krajů, a tudíž má i všechny informace,“ řekl Hašek. ODS se podle něj obává dalšího volebního „výprasku“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám