Hlavní obsah

Česko zažilo letní den, letos přišel rekordně brzy

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, fia, mp

První dubnová neděle přinesla do České republiky nadprůměrně teplé počasí, které přepsalo dosavadní teplotní rekordy pro 3. duben na třech desítkách meteorologických stanic po celé zemi. V Praze - Karlově naměřili 25,6 stupně, přičemž od 25 stupňů se den považuje za letní. Ještě nikdy v historii měření přitom letní den nepřišel tak brzy.

Foto: Vít Šimánek , ČTK

Lidé se sluní při pikniku na louce na Vyšehradě v Praze, kde 3. dubna panovalo teplé a slunečné počasí.

Článek

Zatím nejvyšší teplotu v neděli naměřili v pražském Karlově, a to 25,6 stupně Celsia. Dosavadní rekord pro 3. duben tam byl 23,2 stupně z roku 1953, řekla meteoroložka ČHMÚ.

Podle Dagmar Honsové z Meteopressu ještě nikdy v historii měření teplot v pražském Klementinu (od roku 1776) nepadla pětadvacítka tak brzy. "Je to rarita. Dosud byl zaznamenán příchod letního dne nejdříve 17. dubna," uvedla Honsová.

Teplý duben podle ní panoval i v roce 2009, ze kterého zatím platil pro 3. duben i rekord v Bedřichově, Hradci Králové, Husinci, Lenoře nebo Mariánských Lázních. Podle ČHMÚ byla ve všech těchto stanicích odpoledne ale tato maxima překonána.

Naopak vloni tento měsíc přinesl teploty nad 20 stupňů až ve svém závěru.

Z roku 1953 platilo maximum pro Milešovku, kde měří teplotu od roku 1907. Dosavadní rekord 20,6 stupně tam byl zatím překonán o dvě desetiny stupně Celsia.

V západních Čechách padlo odpoledne hned několik rekordů a teploty se tam pomalu blížily k těm letním. Rekord z roku 2009 byl například překonán v Plzni Bolevci, kde naměřili 24,2 stupně Celsia. „Čtyřiadvacet stupňů bylo i na Mikulce,“ uvedl pro Právo Jan Sulan z plzeňského hydrometeorologického ústavu.

Staniční rekord zaznamenal i Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové na Sokolovsku v nadmořské výšce 600 metrů. „K tomuto datu tady byl pokořen 36let starý rekord, bylo 21stupňů,“ informoval Právo Kovařík s tím, že v neděli ráno rtuť teploměru  těsně u země klesla až na -2,7 stupně.

Duben má být teplý, ale v noci může ještě mrznout

Podle měsíční předpovědi by měl být relativně teplý celý duben, chladno má být jen v noci, kdy rtuť teploměru může ještě spadnout na nulu. Přes den meteorologové očekávají nejvyšší teploty 13 až 19 stupňů Celsia. Tento týden by se mohly přechodně dostat ještě na 21 stupňů a v posledním dubnovém týdnu při zmenšené oblačnosti dokonce na 23 stupňů.

Lidé by ale neměli zapomínat na deštníky. Občas se totiž objeví déšť, přeháňky a ojediněle i bouřky.

Občas má zapršet už v pondělí. V porovnání s dneškem se navíc ochladí na 11 až 15 stupňů, na východě by mohlo být až 18 stupňů.

"Další teplý den by měl přijít ve čtvrtek, kdy by teploty měly kulminovat opět na 25 stupních," řekla Novinkám Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám