Hlavní obsah

Huml to zase přehnal, zlobí se VV. Vyloučí ho?

Právo, rsk
Praha

Věci veřejné již mají „plné zuby“ poslance Stanislava Humla. Podle informací Práva po jeho odvolání z klubu VV volají některé místní organizace a trpělivost dochází některým jeho poslaneckým kolegům. Nejnovější rozbuškou se stal e-mail, který straníkům poslal v pondělí a v němž se ostře pustil do vedení partaje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

Článek

Humla rozzlobilo, že někteří poslanci VV hlasovali ve Sněmovně proti jeho vydání kvůli podezření z manipulace se znaleckými posudky a nyní mu to dávají za vinu, jako by se zbavení imunity sám bránil. Podle něj celou kauzu zinscenovaly špičky VV, které se ho snažily zdiskreditovat.

Paradoxně však on sám se při volbě zdržel hlasování, čímž byl nepřímo proti svému vydání, protože zvyšoval kvórum potřebné pro schválení tohoto návrhu.

„Moje pseudokauza byla s pravděpodobností 99 procent odstartována z pokynu vedení strany Věci veřejné,“ napsal Huml v e-mailu, který citovala MF Dnes. Podle něj jeho kauza ležela dlouho u ledu, pohnula se však ve chvíli, kdy se o ní dozvědělo vedení véček.

Huml to přitom měl u VV nahnuté už v listopadu, když kritizoval šéfa strany Radka Johna za jeho působení na ministerstvu vnitra. Tehdy řekl, že by se spíš hodil na ministerstvo kultury.

„Kolegové mu říkali, že takové výroky do médií nemůže pouštět. Nálada v klubu byla taková, že pokud by se tato situace měla ještě jednou opakovat, tak definitivně skončí a bude vyloučen,“ řekl tehdy Právu jeden poslanec.

Babák: je to frustrující solitér

„Takovéto chování již dál není přijatelné a už není únosné. VV s Humlem měli doteď trpělivost, ale ta již došla. Pro každou politickou stranu, která by ho přijala, by však byl stejným danajským darem,“ řekl Právu jeden z poslanců véček. Alespoň tři zákonodárci VV dostali do svých e-mailových schránek žádost o odvolání Humla, dodal.

Zatímco většina poslanců Právu řekla, si vše chtějí vyříkat až na výjezdním zasedání klubu VV, které bude ve čtvrtek a pátek, ekonomický expert véček Michal Babák se do Humla pustil bez obalu. „Je mi to strašně líto. Dělám 18 hodin denně, připravujeme reformy a frustrující solitéři nám podkopávají nohy,“ prohlásil.

Podle Babáka Humlův dopis byl i jedním z důvodů, který ho včera přiměl k tomu, aby kandidoval na předsedu VV proti Johnovi a Bártovi. Naopak svou kandidaturu na šéfku stáhly místopředsedkyně Kateřina Klasnová a Karolína Peake, které mají ve vedení místo téměř jisté.

„Nedejte se vydírat, zůstanete loutkami“

Huml v e-mailu kolegy-poslance nabádá, aby si uchovali nezávislost. „Strach je špatný rádce. Necháte-li se vydírat nebo koupit, jste do konce volebního období loutky. Na mém případu vidíte, že existují všehoschopní lidé, kteří se nás snaží ovládnout podivnými metodami a jen nás využívají,“ napsal ve zřejmé narážce na šéfa VV Radka Johna a ministra dopravy Víta Bártu.

Huml dále varoval, že v očích voličů bude strana směšná, pokud v ní nezačnou fungovat standardně demokratické principy. V souvislosti s tím připomněl e-mail místopředsedkyně a Bártovy manželky Klasnové, která si stěžovala na ministrovo autoritativní chování a totalitní praktiky ve straně. „Hra na demokracii, jak správně napsala Katka, skončila. Měla slabou chvilku pravdomluvnosti,‘“ uvedl Huml.

Poslanec dále tvrdí, že na prvním setkání klubu VV byl „šacován ABL“ a že mu byl „zabaven počítač a telefon“. Pak mi byl vnucován firemní asistent, jinak nedostanu funkci ve Sněmovně. Abych byl pod kontrolou? A to byl jen začátek. Takové malé vydírání,“ napsal Huml.

Babák přiznal, že „jednou dvakrát“ zákonodárci odevzdávali před setkáním klubu mobily a počítače. „Při první schůzce poslaneckého klubu jsme neměli u sebe telefony, ale nebylo to tak, že by se nám někdo chtěl dívat do mobilů a notebooků. Byli jsme noví ve vysoké politice a nevěděli jsme, kdo nás může odposlouchávat,“ řekl.

Nedávno se ale klub VV rozhodl utěsnit „skuliny“, aby z jednání neunikla žádná informace. To se ale zjevně nedaří, což svědčí o pokračujících sporech mezi poslanci VV.

Podle informací Práva Huml na závěr dopisu napsal rétorickou otázku, že je zvědavý, zda dopis unikne do médií. „Jak se může divit, že se to dostane ven, když e-mail pošle 23 lidem, z nichž má každý dva tři asistenty, kteří poštu kontrolují?“ řekl Právu zdroj z VV.

Huml svůj e-mail komentovat nechtěl. „Do médií uniklo něco, co uniknout nemělo. Příští čtvrtek a pátek máme výjezdní zasedání a tam si vše vyříkáme,“ prohlásil.

Huml svůj e-mail komentovat nechtěl. „Do médií uniklo něco, co uniknout nemělo. Příští čtvrtek a pátek máme výjezdní zasedání a tam si vše vyříkáme,“ prohlásil. Místopředsedkyně VV Klasnová nechtěla dopis komentovat. „Pokud cítím, že něco chci říci poslanci Humlovi, jakožto cítím, tak mu to chci říci z očí do očí,“ řekla Právu.

Ani místopředsedkyně Karolína Peake nechce záležitost vyřizovat přes média. „Korespondence mezi poslanci samozřejmě probíhá, nicméně k jejímu obsahu se nebudu vyjadřovat. Trvám na tom, že bychom si to měli vyříkat z očí do očí na klubu,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám