Hlavní obsah

ODS varuje Kalouska před porušením koaliční smlouvy

Právo, Lukáš Bek
Praha

Nejnovější roztržka ve vládní koalici bude pokračovat i příští týden. Předmětem sporu je další mimořádná schůze Sněmovny ke kauze Promopro, kterou chystá opozice. TOP 09 však odmítá ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) před poslaneckým „grilováním“ znovu zachránit. Občanští demokraté mluví o porušení koaliční smlouvy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS) na zasedání vlády

Článek

„Koaliční problémy máme řešit na půdě koalice, ve Sněmovně očekávám dodržování koaliční smlouvy,“ uvedl včera pro Právo předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Reagoval tak na čtvrteční výrok ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Podle něho je kauza Vondra v plné odpovědnosti ODS. Proto by poslanci TOP 09 opustili sál a tím umožnili opozici program schůze schválit.

Také poslanec ODS Marek Benda doporučil Kalouskovi, aby dodržoval pravidla a koaliční smlouvu. „Čekám, že se pánové ve vládě domluví tak, aby ve Sněmovně postupovali jednotně. To se od koalice čeká,“ vyzvala na dotaz Práva šéfka Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

„Podruhé ze sebe hlupáka neudělám“

Kalousek ve čtvrtek v Rádiu Impuls poznamenal: „Jestliže sociální demokracie schůzi svolá jen k tomuto bodu (kauze Promopro), tak co bychom dělali ve Sněmovně, když si ODS převzala stoprocentní odpovědnost?“

Včera ministr financí pro Právo uvedl, že se věcí budou zabývat poslanci jeho strany. „Už jednou jsem klub přemlouval, ať tam jdeme a hlasujeme proti schůzi na základě slibu pana ministra Vondry. Oni se pak dozvědí, že nám do toho v zásadě vůbec nic není a že dohody, které byly uzavřeny, se neplní. Podruhé už ze sebe hlupáka dělat nebudu,“ míní Kalousek.

Ministr financí je přitom přesvědčen, že o porušení koaliční dohody nepůjde. Ta se vztahuje na dohodnuté zákony. Pokud podle Kalouska ODS trvá na tom, že kauza Vondra je její vnitřní věcí, nejde tedy o důležité koaliční jednání a tudíž to ani nemůže být porušení smlouvy, domnívá se Kalousek.

Vzhledem k tomu, že minulý týden se schůzky koalice nemohl zúčastnit šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, sejdou se vyjednavači znovu příští týden.

Véčka Vondru nejspíš podrží

ODS ve Sněmovně nepomůže ani avizovaná podpora véček. Pokud by 41 poslanců TOP 09 opustilo sál, většinu ve Sněmovně za předpokladu plné účasti ostatních stran bude tvořit 80 poslanců. Soc. dem. a komunisté jich mají 82.

Poslanci ČSSD se návrhem na mimořádnou schůzi budou zabývat v úterý. ČSSD by také ráda prosadila usnesení vyzývající k Vondrovu odvolání.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake ke schvalování programu o Vondrově kauze řekla: „Myslím si, že náš postoj se zásadně neposune.“ Minulý týden véčka hlasovala s ODS.

Ministr dopravy Vít Bárta na dotaz, zda VV opustí sál a umožní opozici zpovídat Vondru, odpověděl: „Máme jasné usnesení poslaneckého klubu, že nechceme Promopro znovu řešit ve Sněmovně.“

TOP 09 už dříve prohlásila, že Vondra porušil závěr koaliční devítky z minulé středy, když se následující den ve Sněmovně omluvil jen za způsob své komunikace. To rozlítilo Kalouska, který Vondrův projev označil za „sebestřednou aroganci“.

TOP 09 a VV nejdříve žádali rovnou Vondrův odchod z vlády. Od požadavku později ustoupili. Kalousek prohlásil, že jeho strana bude mít k Vondrovi nulovou důvěru při koaličních jednáních. ODS následně uvedla, že jí nikdo nemá co mluvit do složení jejích vyjednavačů. Nečas pak na jednání vlády varoval, že příště ministra, který by své kolegy vyzýval k rezignaci, odvolá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám