Hlavní obsah

Mezi dětmi řádí spála, je jí nejvíce za deset let

– Praha
Právo, Václav Pergl

Počet dětí, které v prvních dvou měsících letošního roku onemocněly spálou, dramaticky vzrostl na 938 nemocných. To je dvakrát víc než ve stejném období loňského roku a nejvíc za posledních deset let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Opravdu čísla nebývale narostla. Postiženy jsou nejvíc děti v okresech Zlín, kde je 141 nemocných a dále Nový Jičín, kde je 62 nemocných a Havlíčkův Brod, 41,“ řekl Právu v pátek doktor Michael Vít, hlavní hygienik ČR.

Spála řádí hlavně mezi dětmi od jednoho do čtyř let a pak od pěti do devíti let. „Jde o děti předškolního věku, které jsou v mateřských školách a děti v základních školách. Zatím přesně nevíme, proč tolik dětí spálou onemocnělo. Snažíme se zjistit příčinu. Celkově ale v České republice nejde o epidemii spály,“ zdůraznil Vít.

Spála je infekční onemocnění. Děti jsou buď hospitalizovány na infekčních odděleních v nemocnicích, nebo v domácí izolaci. Od jednoho nakaženého se pak může lavinovitě onemocnění šířit.

Spálu vyvolávají streptokoky, které zhruba deset procent populace v sobě má a nepociťuje žádnou zdravotní újmu. Onemocnění se projevuje horečkou, angínou a vyrážkou. Inkubační doba je většinou dva až pět dnů. Léčí se antibiotiky, protože jinak existuje riziko pozdějších komplikací, například revmatologické horečky nebo zánětu ledvin.

Podle Víta hygienici v nejvíce postižených místech udělali nezbytná opatření, aby se nemoc nemohla šířit. Nelze ale vyloučit, že počet nemocných dětí bude dál stoupat. Pokud by se tak skutečně stalo a spála se šířila stejným tempem jako první dva měsíce letošního roku, pak by šlo zřejmě o největší výskyt tohoto onemocnění od roku 2000.

Reklama

Výběr článků

Načítám