Hlavní obsah

Odbory odstartovaly kampaň proti reformám, stávku nechávají ve hře

Odbory sdružené v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) v pátek představily kampaň, kterou chtějí upozornit na škodlivost reforem, které připravuje vláda premiéra Petra Nečase (ODS). Odbory nevylučují ani stávku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Odbory chtějí dosáhnout toho, aby kabinet své reformní záměry změnil nebo od nich zcela upustil. Kritice odborářští šéfové podrobili plánované změny zdravotnictví, penzijního systému i daní.

"Kampaň má jednoznačný cíl - návrhy reforem zkorigovat tak, aby byly logické a oprávněné," uvedl šéf nejsilnějšího odborového svazu KOVO Josef Středula. Podle něj kampaň může gradovat a mohou se konat hromadná vystoupení.

"Nevzdáváme se myšlenky na stávku," dodal Středula. O možnosti generální stávky se před nedávnem zmínil i šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Nečas s Kalouskem jako upíři neprošli

Odboráři připravili i billboardy, které budou k vidění do konce dubna. Na jednom z nich je šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil v tričku s logem kampaně ve vyzývavém postoji rappera. Snímek doprovází text: Velkou důchodovou loupež zaplatíte i vy.

Mezi návrhy byl i plakát, na němž jsou premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s upířími zuby. Vedle nich je text, že lidem reformami pustí žilou. Podle mluvčí ČMKOS Jany Kašparové tato varianta ale "neprošla". Cenu své akce odbory nechtěly upřesnit. Podle Zavadila je přiměřená.

Reklama

Výběr článků

Načítám