Hlavní obsah

Huml tvrdí, že ho lidé z vedení strany vydírají

Právo, ČTK, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec Věcí veřejných (VV) Stanislav Huml rozeslal v pondělí všem poslancům VV e-mailový dopis, v němž označuje vrcholné činitele VV za všehoschopné lidi, mezi jejichž metody patří vydírání a nátlakové akce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dopravní expert Stanislav Huml a čerstvě zvolený poslanec VV

Článek

Podle Mladé fronty Dnes Huml v dopise nepíše adresně o kandidátovi na předsedu VV a ministru dopravy Vítu Bártovi, který je už nyní považován za neformálního šéfa strany, z kontextu dopisu je ale zřejmé, že míří nejen právě na něj, ale i na předsedu VV Radka Johna.

"Necháte-li se vydírat nebo koupit, jste do konce volebního období loutky," napsal Huml, který prý sepsal dopis jako reakci na nejnovější vývoj ve straně, v níž se prý schyluje k možnému rozkolu.

Vyříkáme si to, tvrdí Huml

Po úniku dopisu Humla zatím nikdo z vedení strany nekontaktoval. "Nevolal mi nikdo, vše je v pohodě. Do médií uniklo něco, co uniknout nemělo. Příští čtvrtek a pátek máme výjezdní zasedání a tam si vše vyříkáme," řekl Huml Právu.

Huml se v dopisu také rozzlobil na některé kolegy, že ve Sněmovně hlasovali proti jeho vydání k trestnímu stíhání a teď mu dávají celou aféru za vinu. Policie Humla podezřívá ze zmanipulování posudku nehody. Huml tvrdí, že jeho "pseudokauza" byla s pravděpodobností 99 procent odstartována z pokynu vedení VV. Naznačil přitom, že kauzu chtělo využít vedení VV k tomu, aby ho tlačilo do kouta, aby držel ústa a krok. [celá zpráva]

"Vzpomínám, jak jsem byl na prvním klubu (poslanců VV) šacován ABL a jak mi byl zabaven počítač a telefon. Pak mi byl vnucován firemní asistent, jinak nedostanu funkci ve Sněmovně. Abych byl pod kontrolou? A to byl jen začátek. Takové malé vydírání," napsal Huml v dopise. Majitelem bezpečnostní agentury ABL byl Bárta. Huml také napsal, že strana VV směřuje k nedemokratickým principům.

Stranický rebel či frustrující solitér

Poslanec Michal Babák Humla označil za frustrujícího solitéra. „Je mi to strašně líto. Dělám 18 hodin denně, připravujeme reformy a frustrující solitéři nám podkopávají nohy,“ prohlásil s tím, že i Humlův dopis ho částečně přiměl k tomu, aby kandidoval na předsedu VV.

Přiznal však, že poslanci „jednou dvakrát“ odevzdávali před schůzkou klubu mobily a počítače. „Při první schůzce poslaneckého klubu jsme neměli u sebe telefony, ale nebylo to tak, že by se nám někdo chtěl dívat do mobilů a notebooků. Byli jsme noví ve vysoké politice a nevěděli jsme, kdo nás odposlouchává,“ řekl Babák.

Místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová nechtěla Humlův dopis komentovat. "Pokud cítím něco říci poslanci Humlovi, jakožto cítím, tak mu to chci říci z očí do očí," řekla Právu.

Také místopředsedkyně Karolína Peake uvedla, že přes média záležitost nechce vyřizovat. "Korespondence mezi poslanci samozřejmě probíhá, nicméně k jejímu obsahu se nebudu vyjadřovat. Trvám na tom, že bychom si to měli vyříkat z očí do očí na klubu," uvedla.

Kauza bratří Mašínů

Huml je ve straně považován za rebela. Do sporu s VV se poprvé veřejně dostal loni v létě, kdy straně vypověděl smlouvu, v níž se zavázal pod sedmimilionovou pokutou k hlasování shodnému se stanovisky klubu VV. Důvodem "vzpoury" byl Humlův nesouhlas s postojem Johna ke skupině bratří Mašínů, která vedla v 50. letech odboj proti komunistům.

Vláda z uznání protikomunistického odboje učinila součást svého programového prohlášení, a Huml proto stranickou smlouvu vypověděl den před hlasováním o důvěře kabinetu. Později Huml podepsal dodatek k ujednání se stranou, podle něhož je smlouva v souladu s Ústavou a Ústava je nad ní nadřazena.

Formou dopisu vyjádřila výhrady k fungování strany i Bártova manželka, místopředsedkyně Sněmovny a VV Kateřina Klasnová. Loni v říjnu poslala vedení strany dopis, v němž kritizovala dominantní roli Bárty ve VV a údajnou totalitu, která kvůli němu ve straně vládne. Zároveň pohrozila, že rezignuje na svou funkci a ze strany vystoupí.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci Humla nevydali, ač je o to žádal

Sněmovna se v pátek rozhodla nevydat poslance VV Stanislava Humla k trestnímu stíhání. Huml poslance o vydání přitom sám žádal. Policie žádala o jeho vydání...

Výběr článků

Načítám