Hlavní obsah

Univerzity nebudou k výsledkům státních maturit přihlížet

Právo, Marek Přibil

Státní maturity čeká po 14 letech příprav ostrý start poprvé právě v pátek. Na rozdíl od starých zkoušek dospělosti, které trvaly běžně týden, se potáhnou dlouhé dva a půl měsíce. Vysvědčení dostanou studenti až 20. června.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přitom mnohé VŠ pořádají přijímačky již počátkem června. Mnohem dříve, než studenti vůbec doklad o absolvování nových maturit obdrží. To by ale nemělo naštěstí vůbec vadit, neboť drtivá většina fakult jednotné maturity při přijímání zohledňovat stejně nebude. Kopii vysvědčení, kterou doloží, že střední školu absolvovali, studenti vysoké škole doručí jednoduše dodatečně.

„S tím, že nebudou mít vysvědčení k dispozici, počítáme. Dodají nám ho po přijímačkách,“ potvrdila Právu kancléřka Univerzity Pardubice Valerie Wágnerová.

Třebaže všichni ministři školství kromě zdrženlivějšího Josefa Dobeše (VV) slibovali, že státní maturity budou vstupenkou na VŠ, což je prý hlavním smyslem zkoušek, opak je pravdou.

Mluvčí brněnské Masarykovy univerzity Tereza Fojtová včera Právu sdělila, že univerzita výsledky maturit nezohlední. „Výjimkou je pouze Fakulta informatiky, která přihlíží k výsledkům státní maturity pouze v případě matematiky,“ dodala Fojtová.

Sedm z devíti fakult univerzity požaduje pro přijetí pouze vlastní Testy studijních předpokladů, které se podle Fojtové tradičně píšou o víkendu, takže krytí termínů přijímaček s maturitami stejně jako v Pardubicích nehrozí.

I Jan Malý z tiskového odboru rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Právu sdělil, že výsledky státních maturit tento rok při přijímačkách nebudou zohledněny. „Termíny přijímacích zkoušek se s termíny maturit nekryjí ani u nás s výjimkou jedné fakulty, která uchazečům v případě kolize termínů nabízí náhradní termín,“ doplnil.

Možná v budoucnu

Vysokou školu ekonomickou v Praze také v současnosti výsledky nových maturity nezajímají. Jak už oznámila, v budoucnu plánuje s ohledem na výpovědní hodnotu zkoušek postoj případně změnit. Nové maturity nebere v potaz ani Západočeská univerzita v Plzni, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně či Mendelova univerzita v Brně.

Stejně se zachová většina dalších škol včetně Univerzity Karlovy. „Stupeň obtížnosti, kterou maturant absolvuje, nebude univerzita rozlišovat. K výsledkům maturity bude přistupováno jako dosud, bude tedy zohledňována při udílení bonusových bodů u některých studijních oborů (Pedagogická fakulta, Právnická fakulta). Poté, co proběhnou první státní maturity, plánujeme vyhodnocení a UK seriózně zváží, v jakých případech by maturita mohla být náhradou za přijímací zkoušky,“ řekl Právu mluvčí UK Václav Hájek.

UK: Termíny jsme přizpůsobili

Hájek dodal, že UK ministerstvo požádalo, aby termíny přijímacího řízení státním maturitám přizpůsobilo. „Bylo to trochu složitější, ale zvládli jsme to,“ dodal Hájek.

Co se týká samotných maturit, dnes začínají praktické zkoušky, které si připravují školy, např. umělecké. Společné ústní maturity se pak konají od 2. do 27. května, od 30. května do 7. června budou maturanti psát testy a písemné práce.

Během pátku by měl také Dobeš jmenovat svého zástupce v Centru pro zjišťování výsledků vzdělávání Cermat, jež státní maturity připravuje. Dobešův člověk by měl ministrovi denně podávat zprávy o stavu příprav a průběhu maturit. S šéfem Cermatu Pavlem Zeleným se Dobeš podle všeho nepohodl.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Na maturity dohlédne tajný Dobešův agent

Od pondělí je více než jasné, že šéf českého školství Josef Dobeš (VV) nedůvěřuje Pavlu Zelenému, řediteli ministerské organizace Cermat, jež připravuje státní...

Výběr článků

Načítám