Hlavní obsah

Pražskými radními by mohli být Hulinský a Šťastný

Právo, Petr Janiš, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stanou se šéfové pražských ODS a ČSSD Boris Šťastný a Petr Hulinský pražskými radními? Není to zcela jasné ani poté, co otázku ve čtvrtek přes dvě hodiny koalice ODS a ČSSD během zastupitelstva řešila. Jednání poznamenaly emoce.

Foto: Petr Janiš, Právo

Šéf pražské ODS a možný budoucí radní Boris Šťastný (vpravo) na jednání zastupitelstva

Článek

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) chtěl, aby se noví radní nevolili ve čtvrtek, Šťastný s Hulinským na neuvolněných postech zůstávají nejpravděpodobnější variantou. Přes bouřku v koaličních řadách se situace nezměnila.

Svoboda dopoledne podle ČTK  tvrdil, že jde o návrh jednotlivců a on sám ho zastavil. Podle zákonodárců ale s návrhem přišel sám Svoboda.

Byl to primátorův návrh

„Jediný návrh, o kterém jsme jednali a budeme dále jednat, je návrh pana primátora na téma, zda mají v radě být v radě předsedové regionálních organizací jako neuvolnění členové. Zásadně dementuji, že by ČSSD na něčem trvala, s něčím přišla, a že by to pan primátor zastavoval,“ řekl po koaliční schůzce primátorův zástupce Karel Březina (ČSSD).

I podle hlasů z ODS to byl sám primátor, kdo poprvé ve středu zmínil možnost, že by v radě usedli poslanci Šťastný s Hulinským. Svoboda naznačoval, že nešlo o žádný závazný návrh. „Pokud padají nějaká jména, jsou to úvahy a návrhy jednotlivců, které nemají žádnou závaznost,“ řekl primátor.

Je pravděpodobné, že kdyby se stal radním Hulinský, dostal by na starost finance, o tuto kompetenci by primátor přišel. Šťastný by se mohl stejně jako ve Sněmovně věnovat zdravotnictví.

Svoboda: nejde a staré struktury

Po koaliční schůzce a jednání klubů se Svoboda ohradil proti interpretaci, podle níž mají jít do rady staré struktury. „Jen bych připomněl, že pan předseda Šťastný je nová tvář v našem týmu a pan předseda Hulinský je člověk, kterého všichni známe,“ uvedl Svoboda. „Pro pracující tým starý a nový neplatí, protože chceme něčeho dosáhnout,“ dodal s tím, že až vývoj přinese odpověď na tu otázku, kdo doplní současných devět radních.

Věc mají řešit kluby zastupitelů obou stran. „Jsem jenom primátor, v tomto směru jsem jen jeden hlas z dvaceti,“ řekl Svoboda o jednání klubu ODS.

Před koaliční schůzkou mluvil o možných kandidátech na radní primátor jinak. „Je důležité, aby tam byli lidé, kteří budou schopni pracovat, to je moje zásadní stanovisko,“ reagoval primátor na otázku po Hulinském se Šťastným. „Já sám o místo v radě neusiluji. Je zde návrh pana primátora, že pokud by sociální demokracie nominovala Petra Hulinského jako neuvolněného radního, abych jako protiváha zasedl v radě i já,“ řekl Šťastný.

Místa jsou dvě

Podle Hulinského je ve hře stále několik řešení, která ovšem neupřesnil. Hulinský, který by mohl vyplnit mezeru po exradním Lukáši Plachém (ČSSD), by podle svých slov neměl s funkcí neuvolněného (neplaceného) radního. „Jako neuvolněný předseda finančního výboru jsem na radnici každý den,“ uvedl Hulinský s tím, že pražští radní jednají v úterý dopoledne a Sněmovna až odpoledne.

Původně koalice ODS a ČSSD nabízela post jednoho člena rady volebnímu lídrovi TOP 09 Zdeňku Tůmovi, který ji odmítal. Ve čtvrtek, dva dny po rozhodnutí Ústavního soudu, už ta nabídka prý nebyla vázána na konkrétní osobu. Stejně vyšla naprázdno.

„Samozřejmě trváme na našem původním stanovisku, do rady nikoho vysílat nebudeme. Koalice se chová dosti nestandardně, chtělo by to trochu slušnosti,“ reagoval pro Právo šéf zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám