Hlavní obsah

V olomoucké zoo se narodilo mládě vzácného mravenečníka čtyřprstého

Právo, vh
Olomouc

Vzácné mládě mravenečníka čtyřprstého se v pondělí narodilo v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Na světě chová tento druh zajímavých chudozubých savců jen několik málo zoo a přírůstky jsou vzácností.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Mládě mravenečníka čtyřprstého.

Článek

„Naprostou zvláštností je to, že se nyní mládě narodilo teprve šestnáctiměsíční samici, která u nás přišla na svět v listopadu 2009. Mladá matka nejdříve nevěděla, co si má s mládětem počít, rychle se však přizpůsobila a nyní již o svého potomka vzorně pečuje,“ řekla Právu mluvčí olomoucké zoo Hana Labská.

Návštěvníci zoo však podle ní malou samičku ještě nějakou dobu neuvidí. „Matka je s ní ukryta v porodním kotci v zákulisí expozice. Chovatelé nechtějí nic riskovat, a proto zasahují do péče o mládě jen minimálně,“ poznamenala Labská.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Ošetřovatelka Hana Dostálová s mládětem mravenečníka čtyřprstého.

Po narození mělo mládě hmotnost 437 gramů, tři dny poté již 471 gramů.

Mravenečníky čtyřprsté chová olomoucká zoo od roku 2003. První mládě přišlo na svět až po třech letech chovu. Jednalo se tehdy o vůbec první mládě jakéhokoli druhu mravenečníka, které se kdy v ČR a SR narodilo. Nejnovější přírůstek je v olomoucké zoo již čtvrtým v pořadí.

Domovinou mravenečníků čtyřprstých je tropická Jižní Amerika. Umějí dobře šplhat, jsou však i zdatní chodci a mají dlouhý bičovitý jazyk, jímž vytahují z mravenišť a termitišť kořist. V dospělosti váží 3,6 až 4,8 kilogramů. Samice rodí vždy jen jedno mládě, které nosí na zádech.

Reklama

Výběr článků

Načítám