Hlavní obsah

ČSSD opustila koalici na liberecké radnici, město by mohla vést žena

Právo, Barbora Silná
Liberec
Aktualizováno

Dlouhodobé konflikty, neřešené personální otázky a rozdílné názory na řešení některých sporů a obtíží jsou důvody, kvůli kterým klub sociální demokracie ve čtvrtek v poledne opustil koalici na liberecké radnici. Tu tvořila Změna pro Liberec, ČSSD, Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví. Roztržka následně vyústila na odpoledním jednání na radnici v návrh na odvolání primátora Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

Článek

„Rozhodli jsme se tak nyní na klubu a naše rozhodnutí bylo jednomyslné,“ konstatoval předseda klubu ČSSD a náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp. Dosavadní čtyřčlenná koalice měla v 39členném v zastupitelstvu podporu 25 hlasů, z nichž ČSSD má sedm mandátů.

„Teď jsem se to dozvěděl, protože jsem byl na obědě s panem ministrem školství. Svolávám na radnici všechny naše lidi, abychom o tom jednali. Tento krok jsem ale čekal,“ reagoval pro Právo náměstek primátora Jiří Šolc (Liberec občanům). Jak dodal, že budou hovořit s ostatními koaličními partnery o tom, zda také vystoupit z koalice a jak postupovat dál. „Rozhodně si ale nemyslím, že by vina měla být házena na ČSSD. Domnívám se, že vina je na někom úplně jiném,“ shrnul Šolc.

Zastupitelstvo jedná o svržení primátora

Předseda klubu zastupitelů ČSSD Martin Sepp navrhl zařadit jako druhý bod programu zasedání libereckého městského zastupitelstva odvolání primátora Jana Korytáře, náměstka pro ekonomiku Jaromír Baxu a radní Květy Morávkové, kteří reprezentují uskupení Změna pro Liberec.

Primátor Jan Korytář ho následně vyzval, aby návrh předložil písemně, což Sepp učinil. Následně se v sále ozval pískot některých přítomných občanů. Proti znění návrhu se ale vyslovila náměstkyně primátora pro sport, dopravu a cestovní ruch Zuzana Kocumová (Unie pro sport a zdraví).

Foto: Barbora Silná, Právo

Primátor Jan Korytář a jeho náměstek Jaromír Baxa studují předložený návrh bývalého koaličního partnera Martina Seppa.

„V prohlášení se píše, že se pro návrh vyslovily zastupitelské kluby ČSSD, Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví. Musím s tím nesouhlasit, protože já jsem proti tomu návrhu,“ konstatovala Kocumová, která následně sklidila potlesk z přítomného auditoria. Korytář se proto zeptal zbývajících dvou členů UZS Ladislava Dzana a Jiřího Rutkovského z klubu USZ, zda návrh podporují. Oba souhlasili.

Následně požádal klub ZL o dvacetiminutovou přestávku. Program zastupitelstva dosud nebyl schválen.

Spory uvnitř liberecké městské koalice trvají prakticky od samého začátku. Vyvrcholily v průběhu března, kdy se uskutečnilo několik smírčích jednání v rámci koalice. Tam se snažili zástupci stran dohodnout zejména s uskupením Změna pro Liberec, která obsadila ve městě post primátora. Právě primátor Jan Korytář provádí podle koaličních partnerů ve vedení města takové kroky, které porušují koaliční smlouvu.

Město by mohla vést žena

Podle informací Práva by mělo na odpoledním zasedání zastupitelstva dojít k odvolání primátora Jana Korytáře.

Novou libereckou primátorkou by se podle kuloárových informací měla stát jeho dosavadní statutární náměstkyně Martina Rosenbergová z ČSSD. Křesla se podle všeho houpou také pod náměstkem pro ekonomiku Jaromírem Baxou a radní Květou Morávkovou, kteří reprezentují Změnu pro Liberec.

Na smír nedošlo

Poslední smírčí jednání koalice se podle náměstka primátora Jiřího Šolce (LO) uskutečnilo v úterý večer. „Nenašli jsme opět shodu s panem primátorem. Jedná se zejména o otázku obsazení postu tajemníka libereckého magistrátu, kam si prosadil svého člověka,“ řekl Právu ve středu Šolc.

Smírčí jednání koalice se mělo zabývat především obsazením postu tajemníka libereckého magistrátu, na který má nastoupit Alena Dvořáčková, jíž vybrala devítičlenná městská komise. Ta je ovšem trnem v oku zbývajícím třem koaličním stranám. Její jmenování do funkce musí ještě posvětit ředitel Krajského úřadu v Liberci.

V případě Dvořáčkové koaličním partnerům vadí, že je velmi úzce spojena s Korytářovým uskupením Změna pro Liberec, které také před komunálními volbami podporovala a účastnila se i povolebních vyjednávání. „Navíc jsme se jako koaliční partneři nemohli k obsazení postu, který je prakticky nejklíčovějším na magistrátu, vyjádřit. Obsazení postu nebylo projednáno ani v radě města,“ upozornil Šolc.

Korytář to ale odmítl s tím, že výběrová komise byla devítičlenná a zástupci ZL tam byli pouze tři, takže nemohli ovlivnit výsledek výběru. „Kandidátů bylo tuším devět nebo dvanáct, měli jsme z čeho vybírat, ale podle koaliční dohody je jmenování tajemníka po konzultaci s radou města plně v kompetenci primátora. Chtěl jsem, aby se paní Dvořáčková mohla představit na radě města, ale tento bod neprošel na program,“ hájil se v rozhovoru s Právem už dříve primátor. Podle Šolce na to radní nepřistoupili proto, že primátor nejprve Dvořáčkovou jmenoval a teprve následně ji chtěl představit radním.

„Bylo to v obráceném gardu, než jakou máme dohodu v koaliční smlouvě, proto jsme se cítili být manipulováni,“ dodal Šolc.

Zrušení výběrových řízení

Další hřebíček do rakve městské koalice patrně zatloukl primátor Korytář v úterý, kdy vpodvečer na tiskové konferenci deklaroval, že chce zrušit dvě výběrová řízení vypsaná předcházejícím vedením města. Opírá se přitom o dva právní posudky a také stanovisko Transparcency International (TI) ČR a chce, aby na rekonstrukci libereckých městských lázní a plaveckého bazénu byla vypsána nová výběrová řízení.

Ta původní, které zadalo vedení města v čele s ODS, totiž vyhrála v případě rekonstrukce bazénu společnost Syner. Lázně měla opravovat pardubická společnost Chládek a Tintěra. Oba projekty jsou v řádu 400 miliónů korun a financovány mají být s podporou Evropské unie.

„Na čtvrtečním zastupitelstvu navrhnu zrušení těchto usnesení a vypsání nových výběrových řízení. Rizika pro město vyplývající z těchto řízení a souvisejících smluv jsou dle mého názoru příliš velká, včetně možnosti vracení dotací v budoucnu,“ vysvětlil své stanovisko Korytář.

Reklama

Výběr článků

Načítám