Hlavní obsah

Cikrt tvrdí, že má klíčový důkaz v kauze Diag Human

– Praha

Tomáš Cikrt, který dříve působil jako mluvčí někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, ve středu na internetu zveřejnil materiály ke kauze Diag Human a tvrdí o nich, že jsou "klíčovým důkazem" proti této společnosti. Podle Cikrta jsou to úplné výpovědi představitelů firmy Novo Nordisk.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Cikrt (vpravo) ještě jako mluvčí někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS)

Článek

"Popisují důvody ukončení spolupráce s Diag Human," uvedl Cikrt na svém webu www.anikorunu.cz, který kvůli případu zřídil.

Kauza se táhne skoro 20 let. Firma Diag Human si stěžuje, že ji český stát poškodil a nemohla obchodovat s krevní plazmou. Požaduje ušlý zisk. Česko prohrálo v roce 2008 arbitráž a mělo by zaplatit miliardy a úroky. Celková částka se pohybuje asi kolem deseti miliard. Rozhodnutí zatím není definitivní a přezkoumává se.

V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. V roce 1992 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar firmě Novo Nordisk sdělil, že nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco - později Diag Human. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.

Cikrt: Za rozchod s Novo Nordiskem stát nemůže

Podle Cikrta není dokument nový, ale veřejnost ho neměla možnost číst. Rozhodci ho prý nebrali v potaz. "Diag Human založil žalobu na tom, že jakýsi dopis ministra Martina Bojara vedl ke ztrátě jeho zisku. Stát se brání, že to není pravda. To, co jsem tam dnes pověsil, je klíčové svědectví od dvou důležitých lidí ze společnosti Novo Nordisk. Důvody, proč jejich společnost rozvázala spolupráci s Diag Human, jsou jiné, než stojí v dopise ministra Bojara, a stát tedy za jejich ztrátu nemůže," vysvětluje Cikrt.

Advokát společnosti Diag Human Jan Kalvoda serveru řekl, že jsou to "sedm let staré a dávno vyvrácené 'důkazy', které byly i podle rozhodců získány nezákonným způsobem".

Loni společnost vládě navrhla, aby se přezkumné řízení zastavilo a respektoval se nález o úhradě více než osmi miliard a úroků. Firma původně požadovala po státu odškodné 14 miliard. Jiný rozhodčí senát jí přiznal nárok na odškodné už v roce 1998. V lednu 2003 stát splatil přes 326,6 miliónu jako první část náhrady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám