Hlavní obsah

Soud povolil pochod DSSS ulicemi Krupky

Krupka

Ústecký krajský soud zrušil ve středu rozhodnutí radnice v Krupce na Teplicku, která zakázala pochody Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) městem. Strana chce městem pochodovat každou dubnovou sobotu. Radnice zákaz odůvodnila dopravními komplikacemi.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Příznivci DSSS

Článek

„Radnice svoje rozhodnutí neodůvodnila dostatečně. Pochod po silnici nemůže být důvodem k jeho zakázání,“ uvedla mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

Vedení krupské radnice s verdiktem soudu nesouhlasí. „Zákaz pochodu byl z našeho pohledu oprávněný a v souladu se zákonem. Nicméně nezbývá nám nic jiného, než rozhodnutí soudu respektovat,“ řekl Právu tajemník radnice František Růžička a připomněl, že podobné pochody v minulosti se neobešly bez problémů. „Museli jsme učinit dopravní a jiná opatření, například odklidit popelnice, aby nemohly sloužit jako barikády,“ uvedl tajemník.

DSSS, která je pokračovatelkou rozpuštěné Dělnické strany, chce městem pochodovat každou dubnovou sobotu. Pochody chce údajně upozornit na případ, kdy loni v dubnu dva mladí útočníci chtěli okrást dvanáctiletého chlapce. Když zjistili, že nic nemá, brutálně ho zbili a zneužili. Soud jednoho z útočníků poslal na deset let do vězení, odvolací soud mu trest snížil na polovinu.

Podle soudu měl útok rasový motiv. Dělnickou stranu loni rozpustil Nejvyšší správní soud.

Mluvčí teplické policie Ilona Novotná uvedla, že o chystaných akcích DSSS vědí. Policie podle ní přijme opatření, aby v Krupce zajistila pořádek. Pozadu nezůstane ani radnice. „Nezbývá nám nic jiného než rozhodnutí soudu respektovat a připravit občany na možné nepokoje,“ poznamenal Růžička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám