Hlavní obsah

Bárta si za poslední tři roky vydělal 32 miliónů, stav konta prý neřeší

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) odhalil ve středu novinářům na tiskové konferenci stav svých osobních financí. Bývalý majitel bezpečnostní agentury ABL prozradil, že od ledna 2008 do konce října 2010 si vydělal před zdaněním 38 miliónů korun (zhruba 32 miliónů čistého). Dodal, že ho někteří jeho kolegové-politici zrazovali před uváděním stavu svých financí a přiznal, že je pyšný na to, že nemusí hlídat stav svého konta.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta (Věci veřejné)

Článek

„Několik kolegů mi říkalo, že takovou věc dělat nemám, že tím posouvám hranici standardního chování politiků,“ řekl Bárta.

Ministr si nedokázal vzpomenout, kolik za poslední roky věnoval Věcem veřejným. „Kolik jsem dal VV, v hlavě nenosím, stejně jako nevím, kolik mám na svém účtu, kolik utratím a přiznám se, že jsem pyšný, že se těmito záležitostmi nemusím zabývat,“ řekl.

Tři a půl miliónu, které z částky 38 miliónů Bárta utratil v hotovosti, prý zahrnuje výdaje za firemní obědy, pracovní schůzky či dárky pro klienty. „Například na Štědrý den jsem zaměstnancům a obchodním partnerům ráno nakoupil doutníky a různé dárky, které jsem celý den rozdával. Na to jsem si vybíral hotovost. Vše jsem poté vyúčtoval, předal zpátky financím v ABL a co jsem nedokázal vyúčtovat, je oněch 3,5 miliónů za poslední tři roky,“ uvedl.

Podle svých slov si na podobné účely za poslední roky vybral desítky miliónů. Podotkl, že pro něj bylo mnohdy jednodušší si vyzvednout určitou částku z pokladny ABL. Přiznal, že s sebou vždy nosí větší finanční obnos, i když na tiskovou konferenci přišel bez peněženky. „Málokdy mě zastihnete, že bych u sebe neměl větší hotovost, kterou nosím v kabátu,“ dodal.

Maserati koupil od ABL

Bárta dal nahlédnout novinářům i do svých daňových přiznání za poslední tři roky. „Veřejnost tak bude seznámena s mým daňovým přiznáním dřív, než ministr Kalousek,“ prohlásil.

Ministr zdůraznil, že své maserati měl vedené jako služební vůz u ABL a že si ho od firmy po odchodu z ní koupil. Na kolik ho sportovní automobil přišel, také nevěděl, ale slíbil, že to ve čtvrtek dohledá a zveřejní na internetu.

Bárta zdůraznil, že příjmy, které jako ministr získal od státu, věnoval ve prospěch dobročinných účelů: 232 tisíc korun šlo pro Nadaci Archa Chantal a 423 tisíc klubu VV, který přispíval na různé projekty po republice.

Dodal také, že neví, v jakém stavu je trestní oznámení, které na něj podal expředseda ČSSD Jiří Paroubek kvůli krácení daní.

Bártovy finance od 1. ledna 2008 do 31. října 2010
27,4 miliónůbankovní převody
1,15 miliónuosobní spoření hrazené zaměstnavatelem (penzijní připojištění, životní aj. pojištění, správa bytu...)
3,5 miliónuhotovostní výběry

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám