Hlavní obsah

Na Vysočině se objevila americká masožravá rostlina

Právo, jar
Křižánky

Exotická americká masožravá rostlina špirlice nachová se objevila u obce Křižánky ve Žďárských Vrších u rybníka Řásník, ležícího v zóně chráněné krajinné oblasti. Přestože jsou jejím domovem rašeliniště v Mexiku a v Kanadě, zřejmě se jí na Vysočině daří.

Článek

Starosta Křižánek Jan Sedláček už na místě u jedné z tůní napočítal kolem deseti rostlin. „Objevil ji náhodou nějaký botanik už loni, teď už se ale namnožily a je jich tam víc,“ tvrdí. Soudí, že masožravku musel v místě někdo úmyslně vysadit. Podobného názoru jsou i pracovníci CHKO Žďárské vrchy.

„Nechci to svalovat na chalupáře, ale zřejmě se jí chtěl takto zbavit nějaký pěstitel rostlin nebo to mohla být recese. Ze zákona nicméně nejsou nepůvodní druhy v CHKO přípustné. Škoda ale zatím prakticky nevznikla, pokud by se ovšem rostlině nezačalo dařit a masivně by se nerozšířila jako kdysi například bolševník,“ podotkl Jaromír Čejka ze Správy CHKO.

Ochránci z CHKO proto rozhodli o likvidaci masožravky ve vhodném termínu. „Uděláme to kompletně, abychom tam nechodili znovu,“ dodal Čejka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám