Hlavní obsah

Armáda kvůli prostředníkům při zakázkách tratila 1,5 miliardy, tvrdí Vondra

– Praha

Kdyby armáda nevyužívala při nákupu vojenského materiálu služeb prostředníků, mohla v minulých letech ušetřit až 1,5 miliardy korun. Ukázala to prověrka hospodaření. Armáda využívala peníze, které byly k dispozici, aniž by se snažila ušetřit. Resort v úterý představil novelu zákona, která umožní přímé nákupy vojenského materiálu ze zahraničí, což dosud nešlo.

Článek

Ministr obrany Alexandr Vondra při představení návrhu zdůraznil, že novela je jedním z klíčových bodů programového prohlášení vlády a naplněním koaliční dohody. Ve středu ji předloží na jednání kabinetu.

Hlavním cílem novely zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem je právě omezení vlivu prostředníků při pořizování vojenské techniky z ciziny. Vondrův úřad chce také zavést takzvaný rodný list veřejné zakázky, který bude umístěn na internetu a bude sloužit k veřejnému dohledu nad zakázkami.

Na přínosu novely se politici neshodnou

Vondra po svém nástupu do funkce prohlásil, že se zasadí o změnu systému, v němž při nákupech techniky ze zahraničí využívá armáda zprostředkovatelské firmy. Právě nákupy přes takzvané prostředníky byly v minulosti médii i odborníky často kritizovány kvůli údajné předraženosti.

Premiér Petr Nečas (ODS) dokonce loni v srpnu uvedl, že ministerstvo obrany nesmí být "dojnou krávou" pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy, a prostředníky označil za parazity. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naopak tvrdí, že změna systému žádné zásadní úspory nepřinese.

ODS Vondru podržela

Vondra je v současnosti terčem kritiky kvůli údajně předraženým zakázkám za ozvučení akcí doprovázejících české předsednictví EU v první polovině roku 2009. Tehdy byl z pozice vicepremiéra pro evropské záležitosti za organizaci předsednictví zodpovědný. Výkonná rada ODS za něj nicméně v pondělí postavila a ocenila jeho práci na ministerstvu obrany. [celá zpráva]

Vondra své chystané reformy v armádě uvádí jako příklad své netolerance ke zneužívání moci k politickým cílům a k rozkrádání veřejných prostředků.

Reklama

Výběr článků

Načítám