Hlavní obsah

Na maturity dohlédne tajný Dobešův agent

Právo, map, jp
Aktualizováno

Od pondělí je více než jasné, že šéf českého školství Josef Dobeš (VV) nedůvěřuje Pavlu Zelenému, řediteli ministerské organizace Cermat, jež připravuje státní maturity. Zelený bude pod drobnohledem manažera, kterého Dobeš do organizace vyšle.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Blížíme se k historickému okamžiku. 1. dubna odstartují státní maturity. Bude to den D, hodina H,“ řekl nejprve Dobeš. Vzápětí zdůraznil, že k tomuto datu posílá do Cermatu „svého člověka“.

Ten by mu měl každý den o přípravě maturit podávat zprávu. „Jeho jméno neprozradím s ohledem na bezpečnost,“ sdělil Dobeš, který dodal, že o dohlížiteli do té chvíle nevěděl ani vedle něj sedící Zelený.

Jak už Právo informovalo, právě k 1. dubnu má nastoupit k Dobešovi jako poradce kontroverzní Ladislav Bátora, takže se okamžitě vyrojily spekulace, zda právě on není oním tajemným mužem v pozadí.

Vyslání „správce“ do Cermatu je zřejmě i reakcí Dobeše na rozhazovačnost této maturitní instituce, kterou počátkem března v médiích odhalila Dobešova mluvčí Lucie Kubovičová: „Cermat utrácel milióny za letáky, semináře, tašky a další propagační předměty.“ Podle informací, jež prosakují z ministerstva, je prý reálný únik i nedostatečně zabezpečené ostré verze testů. Není rovněž vůbec jisté, jak Zelený zamezí technickým chybám.

„Řešíme problémy na několika úrovních. Tou první je bezesporu hladký technický průběh. V prvním dubnovém týdnu si budou moci učitelé znovu vyzkoušet technické vybavení na školách tak, aby se neopakovaly chyby z generálky jako špatně oskenované testy,“ vysvětlil Dobeš. Při podzimní generálce za 120 miliónů bylo odhaleno celkem 12 tisíc chyb.

Dobeš: Kdyby unikly otázky, rezignuji

Dobeš v úterý ve vysílání Radiožurnálu uvedl, že pokud by došlo k vyzrazení maturitních otázek, na svůj post by rezignoval.

„Já jsem garantem pro českou vládu, pro pana premiéra, že státní maturity dopadnou dobře. A garantuji to, že dopadnou dobře. Nestalo-li by se to tak, pak jednoznačně nabízím rezignaci v případě, že by došlo k prozrazení otázek, byly by někde neobjektivní podmínky státní maturity, kdybychom nestihli tento termín a způsobili jsme něco, že by nebyla včas maturitní vysvědčení,“ uvedl ministr, který se již v minulosti za maturity zaručil.

Ministr posílí linky pomoci

Pro případ úniku zadání podle Dobeše existuje záložní varianta, kterou je možné okamžitě použít. Ministr ale ujistil, že bezpečnostní opatření jsou nastavena tak, že si nedovede představit, že by se testy „proflákly“. „Je to zabezpečeno velmi dokonale,“ uvedl Dobeš.

Studenti zase dostanou DVD, kde uvidí, co je u zkoušky čeká. Důležité je, zdůraznil ministr, i posílení telefonické linky pomoci, takzvaného helpdesku.

„Do konce dubna řeší stěžejní problémy škol 21 odborně proškolených konzultantů. Od května jich bude již 60. Zároveň vzniká nová infolinka pro veřejnost, kterou bude spravovat 20 odborníků. Tímto výrazným posílením se chceme vyhnout přetížení helpdesku, které právě při generálce nastalo,“ řekl Dobeš.

Technická „infrastruktura“ je podle Zeleného pro maturity připravena. „Teď se dolaďuje lidský faktor na školách. To samozřejmě je největší problém z hlediska přípravy,“ uvedl Zelený s tím, že maturitní zkoušku bude zajišťovat skoro 1400 komisařů a 600 náhradníků. S několika desítkami komisařů ještě nejsou uzavřeny smlouvy.

Jak Právo minulý týden informovalo, někteří komisaři položili své funkce kvůli tomu, že Cermat s nimi chce uzavřít pouze smlouvu podle Občanského zákoníku, nikoli dohody o provedení práce. Zelený uvedl, že jde o naprosto ojedinělé případy.

Polidští zkoušky

Proti původním pravidlům se maturita podle ministra ale „polidští“. Maturanti budou moci u zkoušky jíst a pít. Učitel nebude muset kontrolovat jejich doklady několikrát denně, když bude jejich totožnost znát. Student může opustit třídu před vypršením času, pokud bude hotov. Dovnitř se už ale zpátky vrátit nesmí.

Prvního dubna začínají praktické zkoušky, které si připravují jednotlivé školy, například umělecké. Společné ústní maturity se konají od 2. do 27. května, od 30. května do 7. června pak budou maturanti psát testy a písemné práce. Do 17. června musí Cermat poslat školám výsledky. Studenti musí pak nejpozději do 20. června dostat maturitní vysvědčení.

Dobeš je v případě neúspěchu maturit připraven rezignovat. „Projekt státních maturit je tak stěžejní, že za něj beru politickou odpovědnost a v případě selhání jsem připraven podat rezignaci,“ řekl Právu.

Dobeš zkritizoval nákladnost maturit chystaných už čtrnáct let. Podle něj smlouvy ještě čtyři roky zavazují resort pořádat fyzický rozvoz maturit, zatímco on sám chce, aby byly elektronické. Proti tomu už letos na podzim ministerstvo pomocí počítačů otestuje žáky základních škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám