Hlavní obsah

Žalobce už podruhé zrušil stíhání exstarosty Prahy 5 Jančíka

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Státní zástupce minulý týden zrušil obvinění bývalého starosty radnice Prahy 5 a někdejšího místopředsedy pražské ODS Milana Jančíka (51). Vyhověl tak stížnosti Jančíkova advokáta Jiřího Teryngela.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

V krátké době jde přitom už o druhého státního zástupce, který stíhání Jančíka kvůli jeho aktivitám na radnici Prahy 5 zrušil a uložil protikorupční policii, aby jeho obvinění lépe podložila.

„Potvrzuji, že jsem zrušil lednové usnesení o zahájení trestního stíhání Milana Jančíka pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele,“ řekl v pondělí Právu žalobce Augustin Hrbotický z plzeňského krajského státního zastupitelství.

Policie šetří Jančíka kvůli zakázce radnice z let 2003 až 2004, která uzavřela s firmou Agentura Praha 5 smlouvu o postoupení pohledávek na dlužném nájemném přesahujícím částku 63 miliónů. Společnost tím údajně získala neoprávněný prospěch v řádech miliónů korun.

Škodu prý nelze posoudit

Podle Hrbotického však bylo usnesení policie nedostatečně přezkoumatelné a ani podruhé nesplňovalo potřebné náležitosti.

„Tvrzení policejního orgánu, že Agentura Praha 5 skutečně dosáhla neoprávněného zisku ve výši nejméně 8,4 miliónu korun, je podle nynějších závěrů státního zástupce neodůvodněné, ve spise chybějí důkazy o výši zisku této obchodní společnosti a dle důkazů ani nelze posoudit, zda a jak vysoká škoda vznikla na majetku radnice Prahy 5,“ přiblížil v pondělí Teryngel Právu aktuální rozhodnutí žalobce.

Jeho klient od samého počátku považuje svá opakovaná obvinění za absurdní, on i ostatní zástupci města jednali prý v souladu se zákonem i platnými předpisy.

Protikorupční policie přitom Jančíka poprvé obvinila už koncem loňského roku, avšak v polovině ledna jeho stíhání jako předčasné zrušil státní zástupce z Prahy 5 Martin Černý. Vyšetřovatelům dal tehdy závazný pokyn, aby znovu zahájili Jančíkovo trestní stíhání, dokonce v přísnější právní kvalifikaci, kde mu hrozily tři roky až deset let vězení.

Po novém obvinění však o stížnosti Teryngela musel rozhodnout jiný státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám