Hlavní obsah

Poplatky za pobyt v nemocnici se zvýší nejdříve na podzim

Ministerstvo zdravotnictví zřejmě nestihne do 1. července prosadit zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici na 100 korun z nynějších 60. Původně to předpokládal plán, který má zvýšit příjmy nemocnic, a ty s penězi počítají. Návrh ale do té doby nestihne projít legislativním procesem, informovala v pondělí Česká televize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

"Bude to problém, ale naštěstí to není vázáno na nějaké významné datum. Pokud se to odsune o měsíc, nebo o dva, tak to nebude odsunutí o rok," řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Heger zvýšení poplatků za den strávený v nemocnici připojil k novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, který teprve teď dostává vláda na stůl. Peníze nemocnicím Heger slíbil při jednání o odchodech lékařů. Právě sumy vybrané na poplatcích měly vyšší výdaje na platy částečně kompenzovat.

Podle odborníka ODS na zdravotnictví Borise Šťastného by se schválení normy stihlo, pokud by ji ministr už dříve předložil samostatně.

Takto bude zákon platit nejdříve od 1. září, upozornila ČT.

Heger chtěl až 200 korun

S poplatky nesouhlasí ČSSD, která má v Senátu většinu a zřejmě zákon Sněmovně vrátí.

Heger dokonce chtěl zvýšit poplatek za den pobytu v nemocnici na 200 korun, s tím ale koalice nesouhlasila. Minulý týden konstatovala, že je ochotná poplatky ve zdravotnictví zvyšovat jen v rámci koaliční smlouvy, která dovoluje jít maximálně na 100 korun.

Heger mimo to navrhoval i zvýšení poplatku za návštěvu lékaře na 50 korun. Sumy zdůvodňuje výpadkem kvůli zvýšení DPH. Podle Hegera by se nově tento poplatek započítával do ročního stropu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám