Hlavní obsah

Lidé si přejí Vondrův odchod, Nečas by ho měl odvolat, ukazuje průzkum

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra by měl kvůli nejasnostem v kauze Promopro opustit vládu. Podle internetového průzkumu společnosti Sanep si to myslí většina veřejnosti. Lidé si myslí, že premiér by měl ustoupit tlaku koaličních partnerů a ministra odvolat.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Článek

Podle 62 procent veřejnosti by měl premiér Petr Nečas (ODS) Vondru odvolat. S tímto krokem se ztotožňuje i 34,9 procenta stoupenců občanských demokratů.

Pokud by veřejnost mohla doporučit ODS další postup, 56,5 procenta lidí by vyzvalo Vondru k rezignaci. Naopak voliči ODS preferují, aby strana trvala na jeho nevinně a podporovala jeho setrvání ve funkci.

Podle 64,2 procent lidí není Vondra důvěryhodným politikem. Za důvěryhodného ho oproti tomu má 60,8 procenta příznivců ODS.

Kauzu Promopro považuje 66,9 procenta za natolik závažnou, že by na jejím základě měl Vondra neprodleně rezignovat na post ministra obrany. Tento názor sdílí i 47,4 procenta voličů občanských demokratů.

Vondra nevyvodil odpovědnost

Většina lidí (64,5 procenta) by rovněž uvítala Vondrův odchod z vrcholné politiky a všech funkcí. K tomuto názoru se  kloní i 35,4 procenta příznivců ODS.

Společnost se dotazovala i na to, zda se veřejnost ztotožňuje s kritikou menších stran vládní koalice, podle nichž Vondra nevyvodil z případu dostatečnou  odpovědnost. Za opodstatněnou považuje kritiku 68,1 procenta lidí. Názor sdílí i 47,1 procenta sympatizantů ODS.

Na dotaz, zda se Vondra osvědčil coby ministr obrany, odpovědělo kladně 20,2 procenta lidí. Větší uznání za svou práci má Vondra u sympatizantů vlastní strany. Podle 50,4 procenta voličů ODS Vondra na svém postu obstál.

Podle 34,6 procenta lidí může vést Vondrova kauza k rozpadu vládní koalice. Mezi příznivci ODS zastává tento názor dokonce 46,7 procenta občanů. Ministrovu argumentaci považuje za pravdivou pouze 9,6 procenta lidí, mezi stoupenci ODS je to třetina.

Průzkum proběhl od 25. do 27. března na vybraném vzorku 4738 respondentů

Reklama

Související články

ODS má dilema, zda má obětovat Vondru

Měl by ministr obrany Alexandr Vondra padnout v zájmu zachování koaliční dohody, nebo si ODS po loňském vynuceném odchodu Pavla Drobila z ministerstva...

Výběr článků

Načítám