Hlavní obsah

Volební rozdělení Prahy mělo vyloučit malé strany, přiznala analýza ODS

Právo, Petr Janiš

Pražská ODS věděla, že její záměr rozdělit metropoli na sedm volebních obvodů povede k poškození malých stran. Plyne to totiž z důvěrné analýzy, kterou si sami občanští demokraté v hlavním městě nechali vypracovat ještě předtím, než loni změnu obvodů odhlasovali v zastupitelstvu, kde měli absolutní většinu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Někdejší ikony ODS v Praze - Pavel Bém (vlevo) a Rudolf Blažek

Článek

Představitelé ODS přitom tvrdili, že smyslem jejich kroku je, aby voliči kandidáty do zastupitelstva mohli poznat díky tomu, že jich bude méně. Analýza, jejíž text má Právo k dispozici, rozebírá možné zisky malých i velkých stran v závislosti na počtu mandátů rozdělovaných ve volebním obvodu, nejméně se může rozdělovat 9 křesel.

„Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá nutnost vytvořit devíti-, eventuálně desetimandátové obvody, aby byl vyloučen průnik stran se ziskem asi 7–7,5 procenta do zastupitelského sboru,“ stojí v textu, který zkoumá především možnosti koalice ODS s ČSSD a VV, nikoli s TOP 09 či SZ.

Bývalý náměstek primátora, dnes ministra obrany Rudolf Blažek argumentuje, že rozdělení Prahy nemohlo být na štíru s předpisy. „Zastupitelstvo v žádném případě žádný zákon neporušilo,“ řekl Právu Blažek.

Stížnost bude v úterý řešit ÚS

Jiný názor ovšem mají SZ, SNK ED a VV, které ve volbách překročily pětiprocentní hranici, mandáty však nezískaly. Jejich stížnost bude 29. března řešit Ústavní soud.

Blažek si myslí, že u soudu nemůže obstát argument, že v různých obvodech byl různý počet voličů. „To potom všechny senátní volby v ČR s rozdílem větším než 15 procent voličů by musely být také neplatné,“ dodal.

Blažka zaráží, kolik času od voleb uteklo. „Pokud ÚS nějak rozhodne, ještě to neznamená, že jsou zrušeny volby. Ústavní soud může dát právní názor, vlastní krok musí učinit Městský soud v Praze,“ uvedl Blažek.

Není přitom připraven se na radnici vrátit spolu s exprimátorem Pavlem Bémem, jehož v minulé radě zastupoval. Právě návrat bývalého vedení Prahy v případě zrušení voleb Ústavním soudem předpokládá analýza, kterou si zadalo ministerstvo vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám