Hlavní obsah

Přestaňte kopat do ODS, požádal Tluchoř TOP 09

Novinky, jas

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř požádal svého koaličního partnera TOP 09, aby "přestal kopat do občanských demokratů". Lídr poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík tvrdí, že jeho strana nemůže důvěřovat Alexandru Vondrovi, který je zmiňován v kauze Promopro. Ta způsobila další roztržku mezi stranami vládní koalice. Politici to řekli v neděli v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídři poslaneckých klubů, zleva Kristýna Kočí (VV), Petr Gazdík (TOP 09), Petr Tluchoř (ODS), moderátor Václav Moravec, Bohuslav Sobotka (ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM)

Článek

"Trpíme nedůvěrou v Alexandra Vondru," konstatoval Gazdík s tím, že jeho strana nechce bortit vládu. Gazdík dodal, že pokud by se celá záležitost do dalšího jednání lídrů koalice (tzv. K9) nevyřešila, TOP 09 bude požadovat, aby se Vondra coby místopředseda ODS nepodílel na zásadních jednáních koaličních špiček.

Tluchoř odmítl, aby si koaliční strany "kádrovaly své zástupce". "Zapomeňme na tyto spory," dodal Tluchoř s tím, že ODS je "hlavní vládní stranou", která má dost sil se s problémy vypořádat.

Vztahy mezi Kalouskem a Vondrou nejsou ideální

TOP 09 ve čtvrtek před hlasováním o mimořádné schůzi Sněmovny o kauze Promopro Vondru vyzvala k odstoupení. "Kdyby Vondra měl v těle kouska cti, podá rezignaci ještě dnes, jinak musíme spoléhat na čest pana premiéra,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), později své vystoupení mírnil s tím, že celá záležitost je problémem ODS. [celá zpráva]

Šéfka poslanců VV Kristýna Kočí otevřeně přiznala, že vztahy mezi Kalouskem a Vondrou "nejsou ideální".

Zástupci opoziční ČSSD a KSČM, Bohuslav Sobotka a Pavel Kováčik označují vládu za nekompetentní a koalici za nefunkční.  Zatímco komunisté sbírají podpisy, aby mohli svolat jednání o vyslovení nedůvěry kabinetu, ČSSD plánuje svolat další mimořádnou schůzi Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám