Hlavní obsah

Vondrova nástupce nehledáme, tvrdí Benda

Novinky, jas

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy občanští demokraté nehledají nástupce ministra obrany Alexandra Vondry. Benda tvrdí, že v kauze předražené audiovizuální zakázky během českého předsednictví EU, mají konat orgány činné v trestním řízení, nikoliv politici či média. Benda to v neděli uvedl v Partii na Primě.

Foto: Právo

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda

Článek

"Myslím, že určitě ne," odvětil Benda na dotaz, zda se již ve straně hledá Vondrův nástupce. Poslanec konstatoval, že "koalice je o systému fungování" přičemž není možné, aby si někdo diktoval, kdo za tu kterou stranu zasedne ve vládě.

"Otázku má řešit ODS," konstatovala místopředsedkyně VV Karolina Peake, podle níž Vondra nevyužil své vystoupení před poslanci, které předcházelo hlasování o schválení mimořádné schůze Sněmovny, k vysvětlení své role v kauze Promopro. "Zbytečně se obhajoval, místo aby ji vysvětlil," konstatovala Peake. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Benda se pozastavil i nad prací finančně analytického útvaru ministerstva financí, který se pokusil zmapovat finanční toky kolem zakázky. Poznatky následně představil veřejnosti.

Benda zdůraznil, že tento útvar není vyšetřovatelem a jako takový by měl pouze "shromažďovat indicie" a následně "informovat policii".

Reklama

Související články

Kalousek vyzval Vondru k rezignaci

Ministr obrany Alexandr Vondra ve čtvrtek koaličním poslancům slíbil, že vysvětlí svou roli v kauze Promopro a omluví se. Jeho řeč ve Sněmovně ale některé...

Výběr článků

Načítám