Hlavní obsah

Kalousek: Když Vondra neodejde, bude to jen ostuda ODS

Právo, Oldřich Danda

Koaliční roztržka kvůli ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS) a kauze Promopro nejspíš už neohrožuje vládu, jak se zdálo ještě ve čtvrtek. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) totiž ubral plyn a na rozdíl od čtvrtka už Vondru k rezignaci nevyzývá. Podle něj hrozí pouze ostuda ODS, přičemž pro něj je přednější koaliční projekt a vládní program. Řekl to v pátek v rozhovoru pro Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Premiér Petr Nečas vám z Bruselu vzkázal, že místo, abyste navrhoval Vondrovu rezignaci, měl byste se starat o ministerstvo financí. Co na to říkáte?

Na to má pan premiér právo, já nic konkrétního, upřímně řečeno, nenavrhuji. Já jsem byl účastník koaliční schůzky, kde padla jasná a závazná slova, jak bude probíhat čtvrteční schůze Sněmovny (svolaná z popudu ČSSD ke kauze Promopro, pozn. red.). Nechť pan premiér posoudí sám, zda neprobíhala jinak.

Jak budete reagovat, když se ODS nezachová podle vašich představ a Vondra neodstoupí?

Řekli jsme jednoznačně, že v takovém případě to bude ostuda ODS, a nikoli už celé koalice.

Dokážete si představit, že budete dál v jedné vládě s Vondrou a že vláda bude fungovat poté, co jste si veřejně řekli?

Po kompetenční stránce z hlediska výkonu jednotlivých pravomocí v tom nevidím problém. To musí zvážit ODS, zda chce, či nechce nést tu ostudu. My jsme koaliční dohodu splnili do puntíku, teď je na řadě ODS.

Myslíte, že to bude fungovat, že dokážete dělat reformy a plnit ambiciózní plány bez vzájemné důvěry?

Ministr obrany naštěstí nic nereformuje.

Takže vydrží vláda při takových turbulencích?

Jsem o tom přesvědčen. Hodnota koaličního projektu a jejího vládního programu je neskonale vyšší než ostuda jednoho místopředsedy ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám