Hlavní obsah

Armáda a NATO se o naši bezpečnost postarají, míní Češi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé jsou přesvědčeni, že česká armáda a členství v NATO dostatečně zajišťují bezpečnost naší země. Zatímco schopnostem Severoatlantické aliance důvěřuje 69 procent lidí, českým vojákům věří 60 procent veřejnosti. Plyne to z březnového průzkumu agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Schopnostem české armády i NATO důvěřují zejména mladší lidé (do 44 let), občané s vyšším vzděláním a ti, kteří jsou orientováni spíše pravicově.

Lidé souhlasí i se samotným členstvím v NATO. Podporuje jej 70 procent lidí, což je podobné číslo jako v minulosti.

Souhlas s členstvím v NATO (v procentech)
duben 1999listopad 2002únor 2009březen 2011
61687670
Zdroj: STEM

"Podíl obhájců a odpůrců našeho členství v NATO se v podstatě nemění od roku 2002, kdy byla Česká republika hostitelem summitu zemí Aliance. Mírný výkyv směrem nahoru jsme zaznamenali na počátku roku 2009, v době českého předsednictví EU, kdy veřejnost byla obzvlášť příznivě naladěna vůči našemu zapojení do mezinárodních struktur," uvádí průzkum.

Názor na členství a alianci je podmíněn politickými preferencemi respondentů. Zatímco u  sympatizantů ODS či TOP 09 je podpora členství na úrovni zhruba 90 procent, příznivci KSČM jsou ve své většině (63 procent) proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám