Hlavní obsah

Ozvučení předsednictví ČR bylo dvakrát dražší než u jiných zemí EU

Právo, Jakub Svoboda

Ozvučení veškerých akcí v rámci českého předsednictví Evropské unii v prvním pololetí roku 2009 stálo české daňové poplatníky zhruba dvakrát tolik, než kolik za něj zaplatily jiné státy EU.

Foto: Profimedia.cz

Kongresové centrum Praha

Článek

Právu se tuto informaci podařilo ověřit u několika evropských firem, které stejně jako Promopro v ČR audiovizuální (AV) služby pro jiná předsednictví zajišťovaly, nebo o jejich poskytování usilovaly a mají o konečné ceně, kterou za ně jednotlivé vlády zaplatily, dokonalý přehled.

Český stát podle závěrů šetření Finančně analytického útvaru ministerstva financí vyplatil Promopru celkem 525 miliónů korun, což podle průměrného kurzu za poslední rok 25 Kč za euro představuje částku 21 miliónů eur.

Například Francie, která na konci roku 2008 předávala předsednictví EU Česku, přitom podle dobře informovaných zdrojů Práva utratila za všechny audiovizuální a některé další technické služby celkem jen 11,2 miliónu eur. Sousední Rakousko za technické zajištění svého předsednictví v roce 2006 mělo zaplatit 10,23 mil. eur, Řecko před osmi lety 9,6 mil. eur.

„V některých dalších zemích byly státní výdaje za AV služby ještě daleko nižší,“ upozornil Právo šéf jedné z předních evropských firem z oboru, který si stejně jako jeho konkurenti nepřál být jmenován.

Třeba Portugalce podle něj přišlo technické zajištění veškerých akcí během jejich předsednictví v roce 2007 na 6,8 miliónu eur. To je více než trojnásobně nižší částka, než jakou v ČR za obdobné služby získalo Promopro pod dohledem sekce pro předsednictví tehdejšího místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS).

Cenu mohla srazit veřejná soutěž

Právo v uplynulých dvou měsících přineslo několik důkazů o tom, že nebyl důvod nevypsat veřejnou soutěž na audiovizuální a tlumočnické techniky pro zajištění předsednictví EU, a také že kvůli tomu, že se nesoutěžilo, vyšlo předsednictví Česko mnohem dráž, než mělo.

Na tuzemském trhu je přitom hned několik firem, některé i větší než Promopro, které potvrdily, že o zakázku v ČR měly zájem a že by její plnění s přehledem zvládly.

V zahraničí audiovizuální služby pro různé konference a další akce během předsednictví běžně zajišťovalo více firem. „Na akcích v rámci belgického předsednictví se podílel minimálně tucet společností (z oboru),“ sdělil Právu ředitel společnosti Duvall Jo Uyttendaele. Zhruba desítka firem se podílela na ozvučení také francouzského předsednictví.

Některé akce přišly na desítky miliónů

Vondra dříve mimo jiné tvrdil, že zakázku pro Promopro prodražilo konání neočekávaných summitů a konferencí. Jak ale Právo upozornila organizátorka konferencí při Evropské komisi Nora Csanyi, audiovizuální techniku u některých konferencí v Praze během českého předsednictví platila Evropská komise.

Tlumočníci, které Komise rovněž platila, přijeli tyto akce tlumočit z Bruselu. Summity, které se v rámci našeho předsednictví konaly v Bruselu, Promopro podle svého šéfa Jaroslava Veselého vůbec nezajišťovalo.

Otázkou přitom je, zda některé jednotlivé akce v ČR vůbec musely stát desítky miliónů korun. Jak už Právo informovalo, například za technické zajištění neformálního setkání ministrů spravedlnosti a vnitra evropské sedmadvacítky, jež se konalo 15. až 16. ledna 2009 v pražském Kongresovém centru, Promopro vyfakturovalo úřadu vlády celkem přes 90 miliónů korun.

Za jednoho z manažerů projektu si přitom firma účtovala 240 tisíc a dvoudenní technická pohotovost na telefonu měla stát přes 600 000 Kč. Dalších více než osm set tisíc k tomu Promopro fakturovalo za pohotovostní technické jištění přímo na místě.

Vondra se také několikrát odkazoval na pražskou návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v rámci summitu EU-USA v dubnu 2009. Cenová kalkulace této akce sice není dosud známa, nicméně zajištění AV techniky například pro dřívější summit Putin – Bush v Bratislavě vyšlo jen na 670 tisíc slovenských korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám