Hlavní obsah

Češi vracející se z Japonska si mohou nechat zdarma změřit radiaci

Právo, Jindřich Ginter

Češi, kteří se vracejí z Japonska, si mohou nechat zdarma změřit případnou radiaci, kterou by mohlo vykazovat jejich tělo po problémech jaderných elektráren kvůli nedávnému zemětřesení. Radiaci měří ve Státním ústavu radiační ochrany (SÚRO) v Praze. Měření trvá půl hodiny. Zároveň přinášíme oficiální bezpečnostní pokyny pro Čechy, cestující v těchto dnech do Japonska.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přístroje na zachytávání vzdušného prachu neustále analyzují míru radiace nad naším územím.

Článek

"SÚRO až do odvolání nabízí osobám vracejícím se z Japonska bezplatné monitorování vnitřní kontaminace na celotělovém počítači. Jedná se o měření štítné žlázy a celotělové měření polovodičovou spektrometrií gama," uvádí ústav.

"Je nutné zdůraznit, že se nejedná o ozařování měřené osoby, jako je tomu například u rentgenu, ale o detekci záření emitovaného radionuklidy v těle osoby," zdůraznil SÚRO.

Detekční přístroje po celém území ČR zatím podle veřejně dostupného on-line přehledu na stránkách SÚRO nezaznamenávají žádný měřitelný výskyt radioaktivního prachu z Japonska.

Není třeba užívat jódové tablety, sděluje SÚJB

"Vzhledem k množícím se dotazům na aktuální radiační situaci na území ČR uvádíme, že v současné době je radiační situace zcela normální a nevyžaduje přijetí žádných omezujících opatření pro obyvatelstvo," potvrzuje Státní ústav pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který na svých stránkách teď denně přináší sdělení obyvatelstvu.

Podle SÚJB je pro občany pobývající na území ČR zcela zbytečné se tabletami stabilního jódu předzásobovat, a "o to více je neuvážené tento přípravek preventivně konzumovat."

SÚJB opakovaně zdůrazňuje, že žádný "radioaktivní mrak" ohrožující občany ČR neexistuje.

Pokyny SÚJB pro Čechy pobývající v Japonsku
Vzhledem k tomu, že v prodejní síti je zelenina, která sice nepřekračuje stanovený japonský limit pro jód 2000 Bq/kg, ale obsahuje již hodnoty blížící se polovině limitu, doporučujeme na období asi jednoho týdne se úplně vyhnout konzumaci mléka a čerstvé zeleniny pocházející z Japonska. Neznamená to, že v opačném případě by došlo k ohrožení zdraví, ale považujeme to za rozumné opatření v duchu optimalizačních principů radiační ochrany. Samotné konečné rozhodnutí však spočívá na konkrétním jedinci. Avšak užití nebo užívání jódových tablet nepovažujeme v tuto chvíli za odůvodněné a rozumné.
Pro naše občany cestující po Japonsku lze doporučit, aby v případě, že hodlají cestovat na sever Japonska, dále než 50 až 100 km na sever od Tokia, aby se podívali, jaký dávkový příkon je měřen v místě jejich cíle (MEXT a ostatní japonské zdroje) a byli tím více opatrnější, čím větší hodnoty zjistí.
Pokyny pro občany cestující do Japonska či okolních zemí
Jedná se především o občany, kteří mají naplánované cesty (především v rámci individuální turistiky) do Japonska a sousedních zemí (Číny, Jižní Koreje).
SÚJB nemá žádné informace, které by potvrzovaly takový únik radioaktivity, který by znamenal jakékoliv zdravotní ohrožení osob cestující do těchto destinací.
Jako preventivní opatření k ochraně štítné žlázy před radioaktivním jodem je v tzv. zóně havarijního plánování (ZHP) jaderných elektráren vybaveno obyvatelstvo jodovými tabletami (je tomu tak i v ČR).
K profylaxi se používá stabilní jod, který zablokuje na určitou dobu receptory ve štítné žláze a znemožní tak kumulaci radioaktivního jódu. V ČR je pro tuto potřebu Státním ústav pro kontrolu léčiv registrovaný Jodid draselný 65 LVULM, výrobce SR Modra.
Podání tablet je však důsledně vázáno na informaci o masivním (havarijním) úniku radioaktivního jodu. Indikací k podání (preventivní profylaxi) je až určitá předem stanovené hodnota, tzv. směrná hodnota, která je v ČR je stanoven vyhláškou SÚJB.
SÚJB nemá informaci, že by jodová profylaxe byla vůbec v Japonsku zahájena; není tedy důvod k jeho preventivnímu podávání v případě cest do Japonska.
Až v případě, že by Japonsko vydalo pokyn obyvatelům k aplikaci, je možné o profylaxi začít uvažovat. V takovém případě je nutné použít dávku 130 mg KI (např. jednorázově 2 tbl. 65 mg jodidu draselného 65 LVULM), ale co nejdříve po vydání pokynu, nejlépe do 1 hodiny. Dle čtvrtečních informací, lékárny v Praze nemají Kalium jodid k dispozici k volnému prodeji, jsou ale schopny zajistit dodávku do několika dnů.
Zdroj: Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám