Hlavní obsah

Ministr Heger chce radikálně zvýšit poplatky u lékaře

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) potřebuje do svého resortu dostat miliardy korun navíc. Navrhuje proto zvýšit poplatky u lékaře. Za návštěvu by se nemělo platit 30 korun jako doposud, ale korun padesát. Uvedla to ve středu Česká televize. V noci se koaliční strany dohodly, že ve zvyšování poplatků nepůjdou nad rámec koaliční smlouvy, která připouští mírnější zvyšování.

Článek

"Je možné uvažovat o zvyšování regulačních poplatků, které má své limity v tom, že zvyšování by musely doprovázet sociální opatření," řekl ČT Leoš Heger (TOP 09).

Alternativou, jak je získat, je zvýšit pojištění za děti a důchodce, tedy ty, za něž platí pojištění stát. Tyto skupiny odvádějí pojišťovnám méně peněz než pracující lidé. Se zvýšením ale nesouhlasí ministerstvo financí, které vede Hegerův stranický kolega Miroslav Kalousek.

Třicetikorunový poplatek za návštěvu lékaře by se měl zvýšit na 50 korun. Heger také navrhuje výrazně zvýšit poplatek za den pobytu v nemocnici. Nyní je to 60 korun, podle návrhu by to mělo být 200 korun. Stejnou sumu by lidé platili i v případě, že by chtěli navštívit specialistu bez doporučení praktického lékaře.

Zpoplatněna by měla být i cesta sanitkou v případě převozu na vyšetření, tedy v neakutních případech. Lidé by podle návrhu měli platit pět korun za kilometr.

Zůstal by roční limit na poplatky ve výši 2500 korun pro děti a důchodce a dvojnásobek pro ostatní. Pokud by lidé tuto sumu "vyčerpali", další poplatky už by nehradili. Do ročního limitu by se navíc nově měly počítat i úhrady za pobyt v nemocnici.

Koalice je k návrhu skeptická

Reakce z řad koaličních politiků ale nejsou nijak vstřícné. Zásadně proti se staví například Věci veřejné. „Věci veřejné vnímají jako nešťastné vést teď tuto debatu,“ řekl v České televizi expert VV na zdravotnictví Michal Babák. Doplnil, že v tuto chvíli by žádný z navrhovaných poplatků nezvyšoval a peníze chce hledat jinde.

Pro není ani odborník ODS na zdravotnictví Boris Šťastný.

Hegerův návrh se podle ČTK dostal na jednání vedení koaličních stran už ve středu večer. Strany konstatovaly, že se poplatky nebudou zvyšovat nad rámek koaliční smlouvy. Tedy suma za den pobytu v nemocnici stoupne maximálně na 100 korun, bude se regulovat i návštěva specialisty bez doporučení praktického lékaře.

Koalice se nad návrhy sejde ještě příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám