Hlavní obsah

Vláda odmítá návrh Řápkové, aby i za přestupky mohl být zakázán pobyt

Praha

Vláda se podle očekávání vyslovila záporně k návrhu poslankyně Ivany Řápkové (ODS), která plánovala zavést zákaz pobytu i za některé přestupky. O postoji kabinetu informoval zdroj obeznámený s jeho středečním jednáním.

Foto: Právo

Kongresu ODS se zúčastnila také chomutovská primátorka Ivana Řápková.

Článek

Řápková v návrhu jako příklad uváděla prostitutky, které své služby nabízejí na místech v rozporu s obecními vyhláškami. Návrh novel trestního zákoníku a zákona o přestupcích se z vlády nyní vrací do Sněmovny, která o něm definitivně rozhodne.

Podle návrhu stanoviska, připraveného pro jednání vlády, by byl takový trest za přestupky v rozporu s Listinou práv a základních svobod. Zákaz pobytu, který může trvat až deset let, nyní obsahuje jen trestní zákoník.

Pranýřovat i pokutovat nelze

Bývalá chomutovská primátorka, známá tvrdým postupem proti neplatičům, chce také novelou přestupkového zákona umožnit úřadům zveřejňovat na úřední desce lidi, kteří pokutu neuhradí. Podle vlády by to ale byla spíše jen další sankce, což je v rozporu se zásadou zákazu dvojího trestání za jednu věc. Opatření by navíc podle kabinetu k úhradě dluhu nevedlo, jak argumentuje Řápková.

Zavedení až ročního zákazu pobytu za některé přestupky Řápková zdůvodňovala tím, že současné sankce nejsou často dostatečné. Úřad sice může za přestupek uložit pokutu, její vymahatelnost je ale problematická. Pokud by lidé zákaz pobytu nedodrželi, podle předlohy by se dopustili maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Vláda ale poukazuje na to, že takové postihy by nebyly přiměřené. Úřady by totiž mohly ukládat zákaz pobytu i za přestupky z nedbalosti a za přestupky, u nichž se pokuta pohybuje řádově v tisícikorunách. Zákaz pobytu by se navíc vztahoval na mladistvé lidi, upozorňuje vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám