Hlavní obsah

Koalice jednala do noci o Vondrovi, debatu odložila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Alexandra Vondru (ODS) prožívá horké chvíle. Během středečního večerního jednání koaličních špiček chtěly TOP 09 a VV podat návrh, aby se kvůli kauze Promopro vzdal vládní funkce. Ani po několika hodinách jednání se koalice nedobrala výsledku a jednání odložila na čtvrtek. Právu to sdělil zdroj z koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Koalice, jejíž schůze začala v sedm hodin večer, měla původně jednat o zdravotnické reformě, v devět hodin večer ale přišla řeč i na Vondrovu kauzu. O ministrovi se tak ODS, TOP 09 a VV bavily zhruba dvě hodiny.

Místo avizované tiskové konference po jednání v jedenáct hodin večer vystoupil jen mluvčí vlády Jan Osúch.  „K9 jednala detailně o problematice zdravotnictví a bude v jednání pokračovat příští týden poté, co ministr zdravotnictví předloží doplněný materiál k reformě zdravotnictví. K9 také jednala o společném postupu koalice při mimořádné schůzi Sněmovny a ve čtvrtek tento postup projednají poslanecké kluby,“ prohlásil Osúch.

Mimořádná schůze se má týkat právě Vondrovy role v případu Promopro.

Předražené smlouvy

Kauza se týká předražených smluv, které s firmou Promopro byly uzavřeny v souvislosti s českým předsednictvím EU. Vicepremiérem pro evropskou problematiku byl v době předsednictví právě nynější ministr Vondra, který ale odpovědnost odmítá.

"Bylo by ideální, kdyby si to ODS vyřešila sama, ale Vondrův odchod by byl samozřejmě nejlepší řešení," řekl vlivný člen jedné z menších koaličních stran před jednáním koaličních partnerů.

"Jasně, budeme chtít, aby odešel," potvrdil jeho slova výrazný politik třetího z koaličních partnerů. Obě menší vládní strany už v úterý požádaly, aby se kromě tématu reformy zdravotnictví středeční K9 zabývala právě okolnostmi kauzy Promopro.

Schwarzenberg Vondrovi věří, ale vláda je přednější

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg před schůzkou doufal, že Vondra jim vše uspokojivě vysvětlí, připustil ale, že kolem Vondry je v poslední době hodně problémů.

„Je pravda, že toho bylo trochu moc v poslední době, ale myslím, že by na té kauze neměla padnout vláda,“ řekl Právu šéf TOP 09. Na dotaz, zda to může znamenat Vondrův pád, nechtěl odpovědět.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík považoval podezření kolem kauzy Promopro za závažná, o odvolání Vondry by měla podle něj uvažovat hlavně sama ODS. „Rozpory patří k životu, je to v každé rodině. Snažíme se ale neprat špinavé prádlo na veřejnosti, proto jsme svolali koaliční jednání,“ řekl Právu Gazdík na dotaz, zda vláda dokáže přestát současné turbulence.

Někteří poslanci z VV chtějí radikálnější postup

"Při vší úctě k vám jistě nepředpokládáte, že řekneme komukoliv dřív než našim koaličním partnerům, co chceme večer sdělit," řekl novinářům například ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj ale středeční jednání má být dlouhé, jaké prý mnohdy bývají "rozhovory o zásadních reformních krocích". Vláda se bude zabývat také reformou zdravotnictví.

Šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí zase poznamenala, že "nové informace jsou politického rázu a je třeba se k tomu politicky postavit". Připustila, že někteří poslanci VV "byli pro radikálnější postup", oficiálně však nejmenší vládní strana chce o věci jednat a vyslechnout si vysvětlení koaličního partnera. "Zajímá mne stanovisko ODS, pana premiéra, zda ODS se k tomu nepostaví jako strana, které se to týká," uvedla Kočí s tím, že věc musí především vyšetřit policie.

TOP 09 nechce blokovat mimořádnou schůzi

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová už v úterý řekla, že klub zvažuje, že ve čtvrtek nebudou zákonodárci TOP 09 hlasovat proti programu mimořádné schůze, kterou iniciovala ČSSD právě kvůli Promopro a razii v ČT. Vondra a ministr financí Kalousek by na ní měli hovořit o "podezření z plýtvání veřejných prostředků v souvislosti s českým předsednictvím". Langšádlová uvedla, že poslanci TOP 09 možná při schvalování programu odejdou ze sálu.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka pak vyzval poslance VV, aby v případě, že chtějí osvětlit kauzu Promopro, hlasovali ve čtvrtek pro program mimořádné schůze.

Vondra měl prý dokumenty pod kontrolou

Server Euro.cz zveřejnil v úterý interní vládní oběžníky, takzvané referátníky, z nichž některé se týkají zakázky pro firmu Promopro. Dokumenty ukazují, že informace o zakázce dostával na vědomí Kabinet vicepremiéra pro evropské záležitosti. Jeden dokument hovoří o tom, že dostal kopii na vědomí přímo Vondra. Z toho podle serveru vyplývá, že Vondra zásadní informace o zakázce měl. Vondrův podpis na dokumentech nicméně není, je z nich patrné to, že směřovaly do jeho kabinetu, tedy nejbližšího administrativního zázemí.

Jiný referátník informující o zakázce zveřejnil už v lednu úřad vlády, také na něm bylo uvedeno, že dokument byl poslán na vědomí do Vondrova kabinetu. Informace o tom, že důležité dokumenty o zakázce směřovaly do Vondrova kabinetu, se už několikrát objevily v médiích a už dříve je potvrdili úředníci jeho útvaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám