Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj sloučí od července své nemocnice

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Od 1. července bude sedm nemocnic ve vlastnictví Moravskoslezského kraje zastřešovat nová příspěvková organizace, Moravskoslezská krajská nemocnice. Zbylá osmá nemocnice v Bílovci bude i nadále akciovou společností.

Článek

„Jde o proces, který bude znamenat racionální využití finančních prostředků jdoucích ze systému zdravotního pojištění směrem k nemocnicím a z druhé strany poskytne adekvátní péči obyvatelům kraje,“ zdůvodnil sloučení hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) a slíbil, že kraj bude postupovat uvážlivě a že o všech dalších krocích bude debatovat s představiteli obcí i odborníky. „Sloučení má zajistit, aby nemocnice fungovaly jako skupina a ne jako konkurenti,“ naznačil.

Proti sloučení nemocnic a pro jeho stažení z programu byla od počátku jednání opozice. „Záměr není dostatečně připraven, vyvolal velkou odezvu v celém kraji, o čemž svědčí četné připomínky a petice,“ poznamenal Ivan Týle (ODS). Koalice ČSSD a KSČM však záměr na vytvoření příspěvkové organizace prosadila. Na výtku, že tak učinila silou, Palas řekl: „Je potřeba si uvědomit v jakém ekonomickém stavu naše nemocnice jsou. Pokud budeme ještě půl roku jen diskutovat, nebude už co řešit.“

O nás bez nás, tvrdí kritici

Do dlouhé diskuze se kromě zastupitelů zapojila hojně i veřejnost. „Je to o nás bez nás,“ prohlásila například už v průběhu jednání Božena Kochová zastupující zaměstnance LDN Vítkov. „Tohle nechápu. Jak může někdo udělat analýzu od stolu, přijde mi to jako vymyšlené,“ dodala na adresu zprávy, kterou pro Moravskoslezský kraj vypracovala firma RGM Medical na přelomu loňského a letošního roku. A právě na jejím základě se kraj do slučování pustil.

Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková upozornila zastupitele, že kraj dosud nevyužíval všech kontrolních mechanismů a proto se nemocnice dostaly jen za loňský rok do ztráty 210 miliónů korun. „Překvapilo nás, že se tady předkládá tak závažný materiál bez jakékoliv předcházející diskuze. V mnohém s tímto materiálem souhlasím, hovoří se v něm ale například o zaměstnancích, že je potřeba snížit jejich počet. Ale ty údaje nejsou správné. Firma je vytáhla někde z personálních oddělení a neodráží skutečnost,“ poukázala.

Reklama

Výběr článků

Načítám