Hlavní obsah

O Humlově vydání policii rozhodne Sněmovna, výbor usnesení nepřijal

– Praha • Aktualizováno
Právo, ada, nig

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se v úterý neshodl na tom, zda doporučit poslancům vydání Stanislava Humla (VV) k trestnímu stíhání. Bude tak záležet na celé Sněmovně, jak rozhodne. Hlasovat by poslanci měli o případném vydání svého kolegy ve středu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dopravní expert Stanislav Huml a čerstvě zvolený poslanec VV

Článek

Policie chce Humla stíhat kvůli podezření ze spáchání trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Zatímco poslanec původně hovořil o tom, že sám o vydání k trestnímu stíhání požádá, později otočil a přiznal, že „ze svého původního prohlášení ubírá plyn“.

Změnu svého postoje zdůvodnil Huml tím, že neměl možnost nahlédnout do policejního spisu a tudíž neví, oč policie své podezření opírá. Podle místopředsedkyně VV a členky mandátového výboru Karolíny Peake ale véčkaři budou hlasovat pro vydání svého kolegy. Huml prý na klubu uvedl, že se tomu bránit nehodlá.

Stíhání se má týkat případu z roku 2009, kdy Huml podepsal znalecký posudek k dopravní nehodě. Soudce ho ale označil za účelový a manipulativní ve prospěch obžalovaného.

Výbor se shodl na tom, že policejní spis je zpracován liknavě a obsahuje rozpory. Poslanci zkritizovali policii i za neodůvodněné průtahy ve vyšetřování a za úniky informací do médií.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci začali řešit Humlovu imunitu

Sněmovní mandátový a imunitní výbor zahájil v úterý řízení, na jehož konci může, anebo také nemusí být, souhlas s vydáním poslance VV Stanislava Humla. Policie...

Výběr článků

Načítám