Hlavní obsah

Vondra měl podle nových informací o Promopro dobrý přehled

Právo, Novinky, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Věci veřejné (VV) chtějí, aby schůzka vrcholných politiků vládní koalice - tzv. K9 - se místo zdravotnictví věnovala kauze Promopro. Usnesli se na tom na úterním jednání poslanci véček. Právu to sdělil místopředseda klubu Viktor Paggio. Jejich záměr pak podpořila také TOP 09.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

„V souvislosti s novými informacemi, které se objevily v tisku, se klub usnesl na tom, že chce změnu programu středeční K9 a místo zdravotnictví se bavit o kauze Promopro. Poslanci VV jsou znepokojeni informacemi, že Alexandr Vondra (ODS) měl v roli vicepremiéra pro evropské záležitosti disponovat informacemi o výběrových řízeních týkajících se českého předsednictví EU,“ řekl Paggio.

Vondra tvrdí, že i když se nic nezměnilo, je ochoten koaličním partnerům vše znovu vysvětlit. „Článek v Euru nepřináší žádné nové informace. Je to stále stejná polévka, dvacetkrát znovu převařená. Jsem ale připraven to po stopadesáté vysvětlit,“ řekl Právu Vondra.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík v ČT uvedl, že by Vondra měl veškerá podezření vysvětlit a ODS by měla zvážit, zda z případu vyvodit odpovědnost.

Týdeník Euro otiskl materiály, z nichž vyplývá, že nynější ministr obrany Vondra měl přehled o finančních operacích při přípravě českého předsednictví EU, za které Promopro inkasovala od státu stamilióny. Přitom se Vondra vždy bránil, že nic nepodepisoval a ani s většinou zakázek ani nebyl seznámen. Podle Eura měl navíc Vondra také možnost do zakázek zasahovat a ovlivňovat je.

Vondra tvrdí, že nerozhodoval, dokumenty ukazují opak

Ministr informace obsažené v dokumentech popírá, ačkoliv v zápisech sekce pro předsednictví stojí, že „místopředseda vlády pro evropské záležitosti obdrží pro informaci všechny větší smlouvy před podpisem a bude informován o výběru partnerů vzešlých z větších veřejných zakázek předtím, než budou informováni tito partneři,“ citoval týdeník. Vondra argumentuje, že na dokumentech není jeho podpis.

Vondra, který tvrdí, že o smlouvách nerozhodoval, se však podle dokumentů, na něž Euro odkazuje, osobně zapojil například do výběru poskytovatele cateringových služeb. Dohlížel taktéž na vývěr vozů, které budou předsednictví zajišťovat.

Ve čtvrtek si detaily mohou poslechnout poslanci

Tento týden ve čtvrtek se na žádost ČSSD bude kauzou Promopro zabývat i Sněmovna.

Zdravotnická reforma se tak z jednání K9 odsunula již podruhé - minulý týden spadla pod stůl kvůli penzijní reformě.

Reklama

Výběr článků

Načítám