Hlavní obsah

Vláda chce zdražit výpis z rejstříku trestů na stokorunu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Nečasova vláda si vzala na mušku další správní poplatky, které chce zdvojnásobit. Vedle soudních či katastrálních poplatků plánuje od podzimu zvýšit i poplatek za výpis z rejstříku trestů. Poskočí z padesáti korun na stovku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Počítá s tím novela zákona o rejstříku trestů, jež dorazila do Sněmovny. Poslanci by ji měli začít projednávat v dubnu.

Ročně vydá stát kolem 850 tisíc výpisů z rejstříku trestů. Vyžaduje jej většina zaměstnavatelů po uchazečích o práci, potřebují ho zájemci o živnostenský list, aby prokázali svou bezúhonnost, ale třeba i žadatelé o získání loveckého lístku i další.

„Většinu žádostí dnes vyřizují Czech Pointy, takže zvýšený poplatek půjde jim,“ řekl Právu ředitel Rejstříku trestů Zdeněk Krátkoruký.

Jen za první pololetí 2009 a prvních šest měsíců loňského roku tato kontaktní místa za padesátikorunové výpisy vyinkasovala téměř čtyřicet miliónů korun, další zhruba tři milióny korun putovaly do státního rozpočtu právě přes státní organizaci Rejstřík trestů.

„Současná výše správního poplatku za podání žádosti o výpis z evidence Rejstříku trestů (50 Kč) byla stanovena podle stavu, který existoval před více než 15 lety, a který však dnes již neodpovídá skutečnému stavu a potřebám,“ napsala vláda v důvodové zprávě k zákonu.

Tvrdí, že kvůli vyšším příjmům budou kontaktní místa – tedy Czech Pointy – více než dosud finančně zainteresována na zlepšování kvality služeb. Předpokládá, že počet žádostí bude obdobný jako dosud.

Vláda: rostou platy, musí se zvýšit i sazby

V těchto dnech by se poslanci měli začít zabývat změnou zákona o soudních poplatcích z dílny ministerstva spravedlnosti. Ve snaze ulehčit přetíženým soudům zvolila vláda jasný metr: kdo se chce soudit, bude si muset připlatit.

Třeba vypořádání společného jmění manželů by mělo přijít místo tisícikoruny na dvojnásobek, rozvod vyjde místo tisícovky na tři tisíce. S obdobným návrhem přišla už ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, ale tehdejší Fischerova vláda její návrh odmítla.

Dnes Nečasův kabinet – stejně jako v případě zvýšení poplatku za výpis z rejstříku trestů – argumentuje tím, že soudní poplatky se nezměnily od roku 2000, přičemž od té doby průměrná mzda rostla. „Poplatky ve své stávající výši dostatečně neplní svoji regulační a preventivní funkci a nebrání podávání šikanózních návrhů,“ zdůvodňuje vláda svůj záměr.

A obdobné argumenty znějí i při zdůvodňování toho, proč chtějí ministři zvýšit poplatek za zápis do katastru nemovitostí z 500 na tisíc korun. Ten teprve do Sněmovny míří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám