Hlavní obsah

Česko podpoří zapojení NATO do vojenské akce v Libyi

Praha

Česká republika podpoří zapojení NATO do vojenské akce v Libyi. NATO by mělo mít dozor nad operací. V České televizi to v neděli řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. ČR se podle něj do bojové operace zatím zřejmě nezapojí. Nevyloučil ale případné využití české protichemické jednotky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg v ČT

Článek

Velvyslanci členských zemí NATO budou o účasti aliance v operaci jednat dnes odpoledne. Podle předběžných informací je pravděpodobné, že se NATO do akcí zapojí.

"Já bych byl velice rád, kdyby celá akce proběhla v rámci, ale i pod dozorem NATO," řekl Schwarzenberg. Český postoj zdůvodnil tím, že by "jednotlivé, byť veliké" členské země neměly jednat úplně nezávisle od svých spojenců.

Ministr zahraničí nepředpokládá, že by NATO oslovilo Českou republiku, aby se k vojenské operaci v Libyi zapojila. "Nemáme námořní síly a naše letadla nejsou dělána na tyto akce," vysvětlil Schwarzenberg.

Připustil nicméně možnost poskytnout NATO protichemickou jednotku, pokud o to spojenci požádají. "Prozatím to ale nepředpokládám," dodal ministr.

Ministr zopakoval, že bojová operace v Libyi má řadu rizik a situace v zemi je značně nepřehledná. Doufá prý, že země, které se v Libyi chtějí angažovat, mají více informací než ČR. Postoj Ruska a Číny, které začínající vzdušné útoky na Libyi kritizují, ačkoliv nevetovali rezoluci OSN, která to umožňuje, označil Schwarzenberg za pokrytecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám