Hlavní obsah

Klaus vzkázal ČSSD, že je také zodpovědná za vývoj země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Sociální demokracie i v současné opoziční roli nese významnou spoluodpovědnost za vývoj ČR. Delegátům sjezdu ČSSD v Brně to prostřednictvím svého kancléře Jiřího Weigla vzkázal prezident Václav Klaus.

Foto: Právo

Prezident Václav Klaus se svým mluvčím Radimem Ochvatem (vlevo) a kancléřem Jiřím Weiglem (vpravo) na archivním snímku.

Článek

Weigl v řeči blahopřál nově zvolenému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi i prvnímu místopředsedovi Michalu Haškovi. Tlumočil prezidentovo přání, aby delegáti dali novému vedení ČSSD silný mandát. Bude prý potřeba k řešení aktuálních témat.

Klaus připomněl, že ČSSD má nejpočetnější kluby ve Sněmovně i Senátu, všechny hejtmany a podílí se na správě Prahy. Nese tak odpovědnost za politická rozhodnutí. Obtíže, jimiž se dnešní politici musejí zabývat, přitom podle prezidenta nejsou vždy zaviněny vnějšími faktory, jako je finanční a ekonomická krize. Klaus zmínil narůstající zadlužení státu i "příliš nákladný zdravotnický a důchodový systém".

"Je to náš problém a i když to víme dost dlouho, nenacházíme politickou rozhodnost, odvahu ani sílu k potřebným změnám," tlumočil Weigl. Zdůraznil přitom, že na zásadních reformách přesahujících dobu jednoho či dvou volebních období se musí shodnout koalice s opozicí.

Klausova zdravice obsahovala v mnohém tytéž myšlenky, jimiž prezident zprostředkovaně pozdravil minulý brněnský sjezd ČSSD v roce 2007. I tehdy mluvil o významném postavení ČSSD na české politické scéně a spoluodpovědnosti strany. Sociální demokraté tehdy potvrdili v čelní funkci Jiřího Paroubka, prvním místopředsedou se stal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám