Hlavní obsah

Vláda chystá pro obce povinné dražby majetku, starostové protestují

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Piklům s levně nakoupenými, ale výnosnými pozemky či domy v obcích chce udělat přítrž vláda. Korupci při pořizování takového majetku mají bránit například povinné dražby. Ty by bránily pokoutním prodejům a podezřelé láci, kdy zastupitelé někdy jen odmávají zákulisní dohody.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Starostové bez ohledu na stranickou příslušnost ale reptají. Změna prý bude zbytečně složitá a výsledek nakonec i drahý

Vnitro s ministerstvem pro místní rozvoj se přitom už pustily do práce. Podle chystaných změn zákonů o obcích, krajích a o Praze, které má Právo k dispozici, jde o to, že by samosprávy měly napříště prodávat svůj majetek ve veřejných dražbách, což ministerstvo pro místní rozvoj považuje za nejprůhlednější způsob.

A zatímco dosud musí obce zveřejňovat své záměry na prodej majetku na úřední desce, nově budou muset zveřejnit svou nabídku také na internetových stránkách Centrální adresa spravovaných Českou poštou. Kdokoli bude mít přehled, co a za jakých podmínek ta která obec či kraj nabízí k prodeji.

Transparentní hlasování

Nově pak také obce a kraje budou povinny zveřejňovat, jak kdo ze zastupitelů či členů rady hlasoval při prodeji majetku nebo při uzavírání nájemních smluv nebo smluv o dílo.

Politici oslovení Právem sice uznávají, že je třeba udělat přítrž čachrům, ale na druhou stranu se obávají, aby nové paragrafy nepřinesly podstatně víc byrokracie a nákladů. Většinově se pak shodují: když chce vláda uplatnit přísný metr na nižší úrovně, musí si taky sama udělat pořádek při vlastním rozhodováním.

Už teď šílíme z administrativy a oni vymýšlejí další ptákoviny.

To se týká právě prodeje státního majetku v dražbách. Dosud totiž žádný zákon takovou povinnost vládě neukládá, byť se některá ministerstva čas od času tímto způsobem majetku zbavují.

Se zveřejňováním hlasování jednotlivých ministrů v majetkových záležitostech přišel Nečasův kabinet poprvé v březnu.

Spekulanti versus zájemci o pár metrů

„Už teď šílíme z administrativy a oni vymýšlejí další ptákoviny,“ nechal se slyšet senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj si vláda často neuvědomuje důsledky svých rozhodnutí.

Primátor tvrdí, že už nyní dává jeho město část majetku do veřejné dražby, ale ty si organizuje sama. Nechápe, proč by měly přihrávat zisky dražebním firmám. „Nejsem proti transparentnosti, ale odtud potud,“ dodal s tím, že vláda se chová populisticky.

Podle některých politiků může mít prodej majetku v dražbách i nepříjemná úskalí. To když třeba bude chtít prodat obec kus pozemku majiteli přilehlého domu, ale bude to muset vydražit.

TOP 09 věří v pozměňovací návrhy

„Ze zveřejňování na Centrální adrese máme trochu strach,“ uvedl poslanec a místostarosta obce Suchá Loz Petr Gazdík (TOP 09). Právě drobné prodeje pozemků by se podle něj mohly stát předmětem zájmu spekulantů.

Gazdík stejně jako šéf sněmovního regionálního výboru Stanislav Polčák (TOP 09) jsou přesvědčeni, že prodej majetku v dražbě by se měl omezit nějakým limitem.

Za pravdu jim dává také senátor a starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD). Také on ale poukazuje na zvýšení administrativy. „My s tím nemáme problém, jsme velké město, ale co malé obce s neuvolněným starostou,“ poznamenal. Podle něj to je buzerování obcí místo toho, aby si vláda udělala pořádek ve veřejných zakázkách.

Podle Gazdíka ale zvýšení byrokracie spojené s novými povinnostmi není důvodem chystané změny nepodpořit. Ve finále se mohou návrhy ještě změnit, vláda počítá s jejich přijetím do konce roku.

„Chudák starosta, je to napůl účetní“

Všichni oslovení politici přitom chtějí, aby vláda přijala stejná pravidla i pro sebe. „Nedovedu si představit, že by to fungovalo pro obce, a pro stát ne,“ tvrdí Gazdík. „Míra korupce je přímo úměrná míře přerozdělovaných prostředků. A korupce v obci s rozpočtem tři milióny je mnohem méně pravděpodobná než u ministerstva s rozpočtem 300 miliard,“ upozornil.

Pro zprůhlednění prodejů je i šéf Asociace krajů, hejtman a poslanec Michal Hašek (ČSSD). „Ale je třeba udělat etapy a začít od vlády,“ řekl. Připomněl studie Univerzity Karlovy, podle které vláda nevyhlašovala výběrová řízení za stovky miliard korun.

„Tady platí, ať si nejdřív každý zamete před vlastním prahem,“ dodal Hašek. Také on ale upozorňuje na růst byrokracie a nákladů. „Upozorňuji na to, aby nedošlo k přílišnému administrativnímu zatížení zejména malých obcí, kde není uvolněný starosta. Ten je na půl úvazku starosta, účetní, úřaduje po večerech a nocích, takže abychom s vaničkou nevylili i dítě,“ dodal Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám