Hlavní obsah

Sobotka bude pokračovat v grossovsko-paroubkovské linii, řekl Zeman

Právo, Novinky, jim, rsk

Premiér a předseda ODS Petr Nečas poslal prostřednictvím tiskové zprávy novému předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi gratulace s tím, že to ale pro stranu neznamená odklon od politického populismu. Stejně tak se i šéf komunistů Vojtěch Filip domnívá, že ČSSD nezmění dosavadní trendy. Podle něj ale směřuje doprava. Podle Miloše Zemana navazuje Sobotka na grossovsko-paroubkovskou linii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

Zeman v ČT připomněl, že sociální demokracii opustil před čtyřmi lety kvůli nesouhlasu se stylem tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

„Sobotka byl prvním místopředsedou za Stanislava Grosse, byl prvním místopředsedou za Jiřího Paroubka. Ten pro deník Blesk řekl, že se jejich názory v zásadě shodují. Proto je třeba se domnívat, že bude pokračování populistické a demagogické politiky, což ji vedlo ke ztrátě hlasů. Jsem už příliš starý člověk, abych věřil tomu, že člověk, který nese spoluodpovědnost za činy tehdejší soc. dem., by se změnil,“ prohlásil Zeman.

Hašek znamenal naději, míní Zeman

Vzápětí vyzval všechny členy ČSSD zklamané výsledky sjezdu, aby se připojili k jeho straně SPOZ, která chce navázat na úspěchy soc. dem. v letech 1993 až 2002. Podle něj Sobotkův vyzyvatel Michal Hašek znamenal pro ČSSD naději a v případě jeho zvolení by Zeman uvažoval i o spolupráci obou subjektů. Kdo ale chce úspěšnou a nepapalášskou levici, měl by vstoupit do SPOZ, zopakoval bývalý premiér a předseda ČSSD.

Nepředpokládám, že v ČSSD dojde pod novým předsedou k odklonu od politiky populismu.

„Jeho volba pro mne není překvapením, protože se mezi špičkami sociálních demokratů pohybuje již řadu let. Nepředpokládám, že v ČSSD dojde pod novým předsedou k odklonu od politiky populismu,“ prohlásil Nečas.

Přesto je ale podle svých slov připraven s demokratickou opozicí trpělivě jednat o podobě připravovaných reforem z pera vládní koalice.

Schwarzenberg: Sobotkovi chybí silný mandát

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg upozornil na to, že Sobotka zvítězil jen o několik málo hlasů. „Chtěl bych mu poblahopřát, usilovně o to bojoval a doufám, že se mu bude dařit. Výsledek ale byl velice těsný, byl bych raději, kdyby měl silnější mandát, protože nyní bude strana rozdělena, a to není pro politické partnery praktické,“ řekl Právu.

S tím souhlasí i předseda vládních VV Radek John, který v ČT řekl, že zejména budou sociálním demokratům nabízet jednání o zdravotnické reformě. Právě ta by měla být i po příštích volbách stabilní. Na Sobotku ale prý nemá vyhraněný názor: „Vzhledem k tomu, že jsem s ním mluvil jen o jeho sestře, tak uvidíme.“

Bárta doufá ve větší odpovědnost při jednání

„Hlavně bych chtěl Bohuslavu Sobotkovi poblahopřát. Jsem rád, že soc. dem. má konečně předsedu. Doufám, že tím končí vnitřní napětí uvnitř ČSSD a že strana začne mít sílu přijímat zodpovědnost nad debatou o reformách a že si uvědomuje, že důchodovou ani zdravotní reformu nelze odkládat,“ řekl Právu ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Soc. dem. už teď kopíruje některé neoliberální postupy.

Předseda komunistů Vojtěch Filip si také nedělá iluze o možnosti užší spolupráce. „Vzhledem k tomu programu je ta spolupráce pravděpodobná více napravo, než na levici. Je třeba říci, že jedinou levicovou stranou je KSČM a soc. dem. už teď kopíruje některé neoliberální postupy,“ uvedl v ČT Filip.

Podle něj ale nelze vyloučit, že se část soc. dem. může posunout zpět nalevo. „Vážím si jeho racionality, více bych ale cenil, kdyby ta komunikace v rámci opozice byla lepší,“ posteskl si Filip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám