Hlavní obsah

Jméno Aničky lze zveřejnit, tvrdí úřad, který rozhoduje o sankcích

Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se připojil k těm, kteří tvrdí, že zveřejňovat celé jméno oběti v případu devítileté Aničky, je v pořádku. Její jméno už bylo zveřejněno a lidé ho znají.

Článek

„Po zvážení všech dostupných podkladů dospěl Úřad pro ochranu osobních údajů k závěru, že osobní údaje Aničky Janatkové byly zveřejněny už v kontextu pátrání po její osobě, kdy Policie ČR i rodiče holčičky žádali, plně v souladu se zákonem, veřejnost o pomoc. Veřejnosti jsou tedy již z minulosti známé údaje o pohřešované dívce, zveřejněné oprávněně v souvislosti s policejním pátráním, proto Úřad neshledává, že by opakovaným použitím těchto informací v navazujícím zpravodajství došlo k porušení zákonných norem," uvedl Úřad na ochranu osobních údajů.

Úřad  současně doporučuje, aby při poskytování informací o vyšetřování případu veřejnosti bylo postupováno v rozsahu a způsobem, který bude minimálně zasahovat do soukromí osob blízkých oběti trestného činu,“ uvádí stanovisko úřadu.

ÚOOÚ svým vyjádřením naznačil, jak by v případě stížnosti, že média uvedou plnou totožnost devítileté dívky, postupoval. Právě on je úřadem, který řeší podněty o případném porušení zákona a rozhoduje o sankcích. A to buď na základě podnětu z vnějšku, nebo ze svého vlastního šetření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám