Hlavní obsah

Mezi Sobotkou a Haškem se rozhodne o vedení ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Sociální demokracie v pátek zahájí na brněnském Výstavišti důležitý sjezd. Hned v pátek v podvečer má být po tajném hlasování jasno, kdo ČSSD dva roky povede. Hlavními kandidáty na předsedu jsou Bohuslav Sobotka a Michal Hašek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek (oba ČSSD)

Článek

V pátek se má také rozhodnout o prvním místopředsedovi, zatímco další členové vedení budou voleni až v sobotu.

Podle zjištění Práva Sobotkovi lidé operují s prognózou, že jejich kandidát na funkci předsedy ČSSD získá 65 procent hlasů delegátů, Hašek 35 procent. Pesimističtější varianta sobotkovců počítá s výsledkem 55 : 45 ve prospěch jejich favorita. Hašek předpokládá, že výsledek bude těsný, a věří si.

Zajímavý je pohled do minulosti. Na uplynulých třech sjezdech podpora předsedy kolísala. Před dvěma lety získal Jiří Paroubek 74 procent hlasů, méně, než očekával. Z členů vedení měl horší výsledek jen místopředseda soc. dem. Roman Onderka se 70 procenty. Na předchozím sjezdu Paroubek obdržel 60 procent, a když kandidoval poprvé, 92 procent.

Sobotka před dvěma lety při obhajobě pozice prvního místopředsedy zabodoval. Podpořilo ho 84 procent delegátů. Nejúspěšnější byl ale místopředseda Zdeněk Škromach s 87 procenty.

Weigl za Klause

V souvislosti se sjezdem se už také vyrojily spekulace o možné manipulaci s volebními lístky. Hašek věří, že k ničemu takovému nedojde. „Pevně věřím, že volby na sjezdu budou objektivní a korektní včetně práce volební komise a sčítání hlasů,“ sdělil ve čtvrtek Právu.

Favorité souboje o post předsedy už s předstihem představili své programové vize. Hašek Desatero ČSSD nové generace a Sobotka dokument s názvem Sociální demokracie 2014.

Na sjezd se tradičně dostaví také významní hosté. Chybět ale bude prezident Václav Klaus, který je dnes v jižním Tyrolsku, kde přednáší. Místo něj pronese zdravici hradní kancléř Jiří Weigl. Na dotaz Práva to potvrdil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Hlava státu se zúčastnila vůbec poprvé po roce 1989 minulého sjezdu ČSSD, který se konal v březnu 2009 na pražském Výstavišti. Klaus pronesl projev a dal si kávu s Paroubkem. O pár dnů později padla vláda Mirka Topolánka (ODS). Úspěšné hlasování o nedůvěře vyvolala právě ČSSD.

Senátní volby na Kladensku

Podle Tomáše Sazimy z tiskového oddělení Lidového domu na sjezd dorazí bývalý slovenský premiér a předseda SMER-SD Robert Fico nebo třeba americký velvyslanec Norman Eisen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Ve stínu sjezdu je první kolo doplňovacích voleb do Senátu na Kladensku, které se konají v pátek a v sobotu. Rozhodnou o tom, zda ČSSD obnoví absolutní většinu v horní komoře, kterou ztratila úmrtím Jiřího Dienstbiera staršího.

Za ČSSD v nich kandiduje pražský zastupitel Jiří Dienstbier. Zároveň je také jedním z uchazečů o post místopředsedy strany. Obě aktivity Dienstbier stihne. V pátek se z Kladna přesune do Brna. „Dopoledne budu na Kladně, odpoledne v Brně,“ řekl Právu.

Anketa

Kdo by byl podle vás lepším předsedou ČSSD?
Bohuslav Sobotka
33,3 %
Michal Hašek
66,7 %
Celkem hlasovalo 8191 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám