Hlavní obsah

Volby v Krupce se musí opakovat kvůli nakupování hlasů

– Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud ve čtvrtek rozhodl, že hlasování v říjnových komunálních volbách v Krupce na Teplicku je neplatné. Volby se v celém městě budou opakovat. Podle soudu se zde ve velkém nakupovaly hlasy voličů, což je závažný delikt narušující soutěž. Proti rozhodnutí soudu není žádný opravný prostředek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Jestliže byl nabízen voličům za jejich hlas určitý obnos, jedná se o nečestné jednání a závažný volební delikt,“ uvedla předsedkyně senátu Dagmar Štullerová.

Soud naopak zamítl návrh na zrušení celých voleb, které někteří stěžovatelé navrhovali. To by znamenalo, že by se ve městě musely sestavit nové kandidátky. Takhle ale budou vybírat ze stejných kandidátek jako v říjnu.

V Krupce se mělo uskutečnit kupování hlasů a svážení voličů do volebních místností. Soud po projednání už loni na podzim nařídil opakování voleb v některých okrscích, ne ale kvůli uplácení, ale kvůli nepovolené agitaci. Ústavní soud letos toto rozhodnutí zrušil a nařídil nové projednání.

Podle Ústavního soudu je jakékoliv kupčení s volebními hlasy nepřípustné. Volby v Krupce napadla stížností skupina několika obyvatel města, kteří požadovali, aby se kvůli regulérnosti opakovaly volby v celém městě.

Svědkové popisovali kupčení s hlasy

Senát ústeckého krajského soudu ve středu postupně vyslechl všechny svědky. Například Richard Řehák uvedl, že už den před volbami bylo jemu a jeho manželce telefonicky nabídnuto 500 korun a odvoz do volební místnosti za odevzdání předem označených hlasovacích lístků pro stranu číslo 3, tedy Sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů - Šance pro město, které je podezřelé z nakupování hlasů.

Několik svědků popsalo i předvolební cyklojízdu sdružení Zdravá Krupka týden před volbami. Podle nich je zastavil muž, který jim za úplatu slíbil, že zajistí hlasy ve volbách. Podle redaktorky České televize Terezy Baldové na jednom místě stály desítky lidí s volebními obálkami v rukou, většina z nich ale nabízení peněz za hlasy odmítla. Při reportáži ale jeden manželský pár potvrdil, že za každý hlas dostal 200 korun.

Vypovídali i majitelé aut, která se u volebních místností opakovaně objevovala, jej jeden z nich přiznal, že tři lidi odvezl, ale dopředu prý nevěděl, že to je k volbám. Většina lidí organizování popřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Volbami v Krupce se znovu zabývá ústecký soud

Ústecký krajský soud se ve středu začal zabývat stížností na průběh loňských komunálních voleb v Krupce na Teplicku. Ve velkém se tam mělo uskutečnit kupování...

Výběr článků

Načítám