Hlavní obsah

Místopředseda VV Škárka zvažuje odchod ze strany kvůli Bártovi

Právo, Novinky, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Rozkol, který nejspíš skončí odchodem jednoho poslance ze sněmovního klubu i strany, zažívají Věci veřejné. Formálně druhý muž VV, výkonný místopředseda Jaroslav Škárka, zvažuje odchod ještě před květnovou volební konferencí. Byl by prvním odpadlíkem v tomto volebním období ve Sněmovně.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Jaroslav Škárka

Článek

Právo to zjistilo ze zdrojů blízkých Škárkovi. Důvodem je podle informací Práva jeho nespokojenost s vyjednanou důchodovou reformou i autoritativní styl uplatňovaný Vítem Bártou.

Škárka, který je vnímán jako představitel pravicového proudu ve VV, by však 118člennou vládní koalici při hlasování neoslabil. Naopak mu vadí lavírování VV v politickém levostředovém prostoru.

Návrat do ODS?

Zatím není jasné, zda by Škárka zůstal jako nezařazený, nebo by přešel do jiného klubu – nabízela by se jedině ODS, jejíž kdysi byl členem, nebo TOP 09.

Nespokojenost části poslanců roste. Věci se vyostřily zejména při vyjednávání o důchodové reformě. Něco se domluví, pak se Bárta sejde s Klausem a všechno je jinak. Z klubu se stal debatní kroužek, kde se řeší zbytečnosti. Pokud se něco nezmění, tak hrozí rozkol
zdroj z VV

Přitom VV právě kvůli obavám z přeběhlictví se svými poslanci uzavřela před volbami smlouvu o poslušnosti. Za porušení kontraktu, který právníci označují za protiústavní, hrozí poslanci VV sedmimiliónová pokuta.

Sám Škárka informaci odmítl komentovat. Právu pouze řekl: „Je to vnitřní záležitost klubu, nechci se k tomu vyjadřovat. Odchod není na pořadu dne.“

Škarka: nesmíme se přiklonit doleva

Ve čtvrtek odpoledne Škarka sdělil, že o odchodu neuvažuje. "Situace se může změnit, pokud by směřování VV zaznamenalo příklon více doleva," uvedl Škarka. Dalším důvodem by podle něj mohlo být i to, že by koalice porušovala koaliční smlouvu a nepodporovala reformy.

Vyzval také Bártu, aby kandidoval na předsedu Věcí veřejných, "neboť by to přispělo k transparentnímu rozdělení funkcí."

Škárka by přitom nemusel být jediným poslancem, který nakonec klub opustí – ve VV se hovoří například o Stanislavu Humlovi a Josefu Novotném. Někteří zákonodárci VV každopádně nelibě nesou nejen autoritativní postupy faktického lídra véček, ministra dopravy Bárty, ale i opakované změny postojů strany.

„Nespokojenost části poslanců roste. Věci se vyostřily zejména při vyjednávání o důchodové reformě. Něco se domluví, pak se Bárta sejde s Klausem a všechno je jinak. Z klubu se stal debatní kroužek, kde se řeší zbytečnosti. Pokud se něco nezmění, tak hrozí rozkol,“ řekl Právu zdroj z VV.

Podle něj dalším testem bude zrušení výjimek pro hazard. Jestliže k tomu nedojde před důchodovou reformou, tak se 24členný klub prý rozštěpí půl na půl.

Předseda strany VV Radek John však rozkol v klubu nepřipouští. „Určitě nehrozí. Poslanci mají přesné informace o důchodové reformě, dávali nám mandát pro vyjednávání a schválili ho. Jde spíš o to, komunikovat po republice,“ řekl Právu.

Škárka se delší dobu vymezuje proti oficiální stranické linii, podle něj VV zamířily příliš doleva. Z jeho kraje ostatně vzešla i plzeňská výzva, která VV kritizovala za přílišný odklon od pravicové politiky. V pondělí vedení zase obdrželo výzvu přerovské buňky, která si stěžovala na nedostatečnou komunikaci s vedením.

„Pokud by VV šly hodně výrazně doleva a byla to oficiální politika, tak bych se na ní určitě nemohl podílet,“ řekl minulý týden pro Právo.

Huml: Vztah k VV je „koaliční spolupráce“

Kritika přitom nepřichází jen zprava. Huml, který není členem VV, ostře vystupoval proti původní důchodové reformě, o které Právu řekl, že jde o „nesmysl a tunel století“ a že by hlasoval proti ní.

„Jsou věci, za které člověk nemůže překročit svoji hranici, a toto je jedna z nich,“ odpověděl na dotaz, zda by v klubu VV definitivně neskončil.

Skutečnost, že se ODS, TOP 09 a VV domluvily na její změně, hrany jeho kritiky otupily a o nynějším návrhu penzijní reformy mluví smířlivěji. „Je to ve stadiu klidu zbraní,“ uvedl. Svůj vztah k VV přitom označil slovy, že jde „o koaliční spolupráci“.

Výhrady k důchodové reformě má i Novotný, který chce, aby vládní koalice před hlasováním o ní odstranila daňové výjimky pro hazard.

„Než se začne projednávat reforma, tak musí být jasno, že výjimky na hazard zmizí, čímž pomůžeme státnímu rozpočtu. Naprosto vylučuji, že bychom hazard odsunuli a řešili ho někdy na podzim. VV by měly velké problémy s koalicí,“ upozornil s tím, že zákon o loteriích je ve Sněmovně ve druhém čtení.

„Nechci, aby ministr financí Kalousek či koalice řekli: tak to vyřešte, necháme to na volném hlasování. Pro mě je to nepředstavitelná věc. V tom okamžiku budu burcovat v klubu VV, abychom nebyli v koalici,“ řekl Právu.

„Kartáč“ pro Bártu

S ojedinělou kritikou Bárty na úterním klubu přišel právě Novotný. „Opřel se do Bárty, že kvůli Kalouskovi a kauze Promopro začaly VV prostřednictvím Johna kritizovat nejvyššího státního zástupce Zemana za to, že navrhl odvolání šéfa pražských vrchních žalobců Vlastimila Rampuly. Říkal mu, že se vedení uchyluje ke kmotrovským praktikám, které na veřejnosti tolik kritizuje, a že si tím špiní ruce,“ řekl Právu jeden z poslanců VV.

Novotný připustil, že ho ohrazení proti Zemanovi ze strany VV znepokojilo. „Na koalici jsme si ho vytrucovali, a když rozhodne o personálních změnách, tak se ohrazujeme proti jejich razanci. To mě mrzí,“ řekl Právu.

O autoritativním stylu Bárty svědčí i nedávno zveřejněný e-mail z loňského října, který vedení strany poslala Bártova manželka Kateřina Klasnová. Ta v něm oznámila rezignaci na funkci místopředsedkyně a odchod z VV a zároveň kritizovala totalitní praktiky ve straně. „Nechci dál hrát roli pasivní figurky na šachovnici VB,“ napsala.

Novotný však autoritativní styl ve VV nepociťuje. „V parlamentu nejsem zelenáč, ale vnímám u některých lidí, kteří přišli jako manažeři, že se chovají z pozice ředitelů a podřízených, což se některým kolegů nemusí líbit,“ uvedl.

Signály znepokojení ve VV lze zaznamenat nejen v kuloárech a z vyjádření, symbolické ale bylo ve středu hlasování o zákonech. Novotný zvedl ruku například pro návrh ČSSD o zavedení institutu tzv. korunního svědka a někteří poslanci VV se hlasování zdrželi, čímž se nepřímo postavili proti zamítnutí.

„Koalice by se měla probrat, že doba slibů a hájení je pryč, a měla by začít konat. Měli bychom se přestat vymlouvat. Zákony, často nedokonalé, tu pak populisticky předkládá opozice,“ řekl Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám