Hlavní obsah

Vojenská policie uznala pochybení při razii v ČT, velitel zásahu je mimo službu

Novinky, jas
Praha

Vojenská policie (VP) ústy pověřeného velitele Jiřího Neubauera ve středu uznala, že zásah v budově České televize byl neadekvátní. Neubauer uvedl, že VP "zvolila nevhodný postup" a vyjmenoval pochybení, kterých se zasahují příslušníci i jejich nadřízení dopustili. Oznámil i odvolání velitele zásahu.

Foto: ČTK

Snímek ze zásahu VP

Článek

Neubauer uvedl, že VP zákrok stále šetří, nicméně uznal, že situace v budově ČT nebyla správně vyhodnocena, nadřízené orgány o akci nebyly dostatečně informovány a vhodně nebyla zvolena ani taktika zásahu.

Vojenské komando prohledalo na konci minulého týdne kancelář redaktora Karla Rožánka a jeho dvou kolegů. Cílem zásahu bylo nalézt spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Spis vojáci nenašli, Rožánek uvedl, že po odvysílání kauzy v únoru spis zlikvidoval se starými listinami, které už nepotřeboval. [celá zpráva]

Neubauer připomněl, že VP ve středu 80 procent zajištěných věcí vrátila. Ty které se případu netýkaly a nepatřily reportérovi Rožánkovi prý nijak nezkoumala. [celá zpráva]

Úřadující šéf VP rovněž oznámil, že vedle již suspendovaných velitelů byl mimo službu do vyšetření případu postaven i samotný velitel zásahu Pavel Mareček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám